26 ноември 2021 г.

През 1907 година съдбата среща двама души. Единият е син на художник, изучил се и занимаващ се - но без особен успех и постижения - с археология. Другият произхожда от богато семейство, носи благородническа титла и смята себе си за ентусиаст – любител на археологията.

Това запознанство на археологът, запален по Древния Египет, Хауърд Картър и богатият благородник Джордж Хърбърт, пети лорд на Карнарвън, през 1922 година ще доведе до осъществяването на едно от най-значимите открития в археологията.
През същата година Хауърд Картър, с парите, опуснати от лорд Карнарвън, извършва разкопки в Долината на царете – мястото, на което в продължение на почти пет века са погребвани древните владетели на Египет.

На 4 ноември 1922 година Хауърд Картър се натъква на входа към една – както личи на пръв поглед – не осквернена от набезите на мародери гробница. Обект KV62, както е класифицирана гробницата, е забележителна с това, че е единственото погребално съоръжение на фараон, което достига неразграбено до наши дни.

До онзи ден на 1922 година Тутанкамон е малко известен, второстепенен фараон, управлявал някога Та Кемет или Миср, както е името на Египет. Изказвани са дори съмнения, че такъв владетел наистина е съществувал. Хауърд Картър пише за него: “При днешните знания можем да твърдим със сигурност само едно: единственото забележително събитие в живота му (на Тутанкамон – бел.ред.) е това, че е умрял и е погребан.”







На 4 ноември е разчистен входа към гробницата KV62, която се оказва запазена само по стечение на обстоятелствата. Намира се до входа на гробницата на Рамзес VI (вероятно строителите на погребалното съоръжение за Рамзес са засипали гробницата на Тутанкамон) и вероятно това до голяма степен обяснява запазването на по-старата гробница в непокътнат вид. Оказва се, че дори печатите на вратите към погребалните камери са цели, което още тогава подклажда надеждите на археолозите, че са на прага на голямо откритие.

На 26 ноември 1922 година Картър и Карнарвън стават първите хора, влезли в гробницата след три хилядолетия.
Следват месеци на щателни разкопки, преди Картър да успее да освободи достатъчно място, за влизане в погребалното съоръжение. На 16 февруари 1923 година археологът най-сетне влиза в погребалната камера на гробницата, където се намира саркофага с мумията на фараона. В гробницата, заедно с Тутанкамон, са погребани много предмети и образци на древноегипетското изкуство. Вероятно точно на тази дата са поставени основите на комерсиалния успех на филмите, разказващи за археологични находки.



Находката прави малко известният до тогава фараон Тутанкамон, може би най-известният сред всички владетели на древното царство край Нил.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...