16 февруари 2022 г.

Поданиците на Тутанкамон го приемали отчасти за бог, отчасти за човек. Смъртта му през 1323 г. пр.н.е. поставя края на една епоха - времето, през което Египет представлява имперска сила. Обстоятелствата около кончината на Тутанкамон все така си остават загадка. Също толкова неясна е и причината, поради която той е погребан в необичайно малка гробница. 


Но въпреки всичко, откритата от Хауърд Картър гробница след почти 3000 години забвение, превръща малко известният дотогава фараон в най-разпознаваемият за широката публика в наши дни. В гробницата му Хауърд Картър открива бляскави съкровища, лежали необезпокоявани в продължение на хиляди години. 

За култура, в която пътят към безсмъртието преминава през това, човек да не бъде забравян, запазилата се непокътната през вековете гробница на Тутанкамон е тържество над безименните и отдавна забравени врагове.



Тутанкамон умира при неизяснени обстоятелства около 1323 г. пр.н.е., когато е на възраст около 20 години. След себе си не оставя ясно определен наследник, но в гробницата му са открити малките телца на мумифицирани две мъртвородени дъщери - вероятно близначки. Внезапната му кончина може би е принудила майсторите на гробници да се задоволят с приготвянето на относително малко помещение - 30,79 м в дължина, 7,86 м на ширина и височина от 3,68 метра.



По политически причини името на момчето-цар е трябвало да бъде изличено от паметта на поколенията - най-лошата съдба за починалите, според вярванията на древните египтяни. По ирония на съдбата обаче, точно тази "забрава" на Тутанкамон осигурява на гробницата му възможността да остане неразграбена от иманяри. Така се стига до момента, когато на 4 ноември 1922 година малко известният археолог Хауърд Картър открива гробницата на предадения на забвение фараон Тутанкамон. В погребалните камери на съоръжението Картър открива над 5000 артефакта, повечето от които са се запазили в отлично състояние.



Непокътната гробница е уникална сред досега откриваните и предоставя на египтолозите безценен поглед назад във времето към материалния свят и живота на един от царете, управлявали Египет XIV века преди новата ера.

Хауърд Картър отваря печатите на централната камера на гробницата на 16 февруари 1923 година. Съставянето на описите и каталозите на всичко, открито в гробницата, отнема на Картър 10 години. Най-ефектната находка безспорно е златният саркофаг на Тутанкамон и покриващите го богато инкрустирани ковчези, един от които изработен от масивно злато.


Мумифицираното тяло на момчето-фараон почива в цялата тази конструкция от вместени един в друг ковчези, покриващи изкусно изработения му саркофаг. Посмъртната маска на фараона, също изработена от злато, се е превърнала в символ на майсторството на древните египтяни и е смятана за едно от най-великите произведения на изкуството на античния свят.


Саркофагът на фараона е отворен лично от Хауърд Картър на 28 октомври 1925 година. На този ден, за пръв път след 3250 години тежкият капак е отместен, за да разкрие невероятната гледка на мумията на Тутанкамон.



В дневника си Картър е записал:
"Нитовете са отстранени и капакът е повдигнат. Разкри се неописуема гледка - грижливо увитата мумия на младия цар, със златна маска с тъжно, но спокойно изражение, символизираща Озирис. Видът на младия Тут.Анкх.Амен, известен досега само по име, сред тишината на гробницата му, ни накара да осъзнаем миналото. Съдейки по мумията, лежаща в саркофага, той трябва да е бил висок младеж - от върха  на маската до краката ръстът му е 6 фута. Закачени за златната маска, пресъздаваща изящно младежко лице, има три масивни огърлици от злато и фаянс, висулка, представляваща сърце-скарабей е поставена между ръцете му, кръстосани на гърдите, а в сгъвката на едната лежи млатило. Под маската, която достига до ръцете, ленената долна риза и края на превръзките на мумията са привързани от широки напречни ленти с инкрустирано злато и защитния амулет под формата на фигура на Нехбет. Тя е изобразена с напълно разперени крила над тяло и глава на човек". (Carter, 1925). 

Освен впечатляващият саркофаг, в гробницата са поставени още много възхитителни артефакти. Но голяма част от тях са открити в безпорядък из помещенията. Привидният хаос може би също се дължи на внезапната смърт на фараона - погребалните дарове са поставени набързо, без някаква видима логика в подреждането.



Открити са шест разглобени колесници и всевъзможни оръжия, щитове и кинжали; предполага се, че Тутанкамон е обичал да ловува. Има и много мебели, голяма част от които с позлата, два царски трона, дивани, столове, ритуални легла и подглавници. Намерени са още сандъци с безценни бижута и красиви дрехи, изработени от лен. Открити са съдове, в които някога е имало редки парфюми, благовонни масла и мехлеми. Сред артефактите са и олтари на различни богове, както и канопи - декоративни съдове, в които се съхраняват вътрешните органи на починалия.


Открити са още музикални инструменти и пособия за писане, лампи, щраусови ветрила и настолни игри; храни и най-малко 30 бутилки за вино. Намерени са и 139 бастуна, изработени от абанос, слонова кост, сребро и злато.

Накратко, сред привидния хаос в гробницата са поставени всички възможни вещи, от които младият фараон би имал нужда в пътя му към вечността. Сред всичко това изпъква изработената в реални размери позлатена статуя на песоглавия бог Анубис, смятан за покровител на мъртвите и господар на подземното царство.



Откриването на гробницата превръща Тутанкамон от никому неизвестен дотогава в най-разпознаваемия фараон от Древен Египет. Името му се среща навсякъде - телевизионни и кино филми, документални и развлекателни програми, видео игри... Противно на желанието на всичките му недоброжелатели и врагове в древността, Тутанкамон успява да запази името си безсмъртно хилядолетия след физическата си кончина.


Наскоро египтолози започнаха нови изследвания с модерна апаратура на гробницата на момчето-цар. Някои експерти са на мнение, че в комплекса има все още неоткрити помещения. Според последни данни от радиолокационни измервания, зад една от стените на гробницата "има кухина, в която уредите показват наличие на метални и органични тела". 
Най-смелите хипотези предполагат, че зад стената се крие по-малко помещение, което е погребалната камера на прекрасната и известна царица Нефертити. Последвалите изследвания обаче показаха, че всичко това са само красиви хипотези, които не се покриват с реалността.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...