1 ноември 2021 г.

Човешкият изследователски дух от край време се опитва да разгадае светът, в който живеем. С развитието на техническия прогрес желанието ни да надникнем до най-далечните дълбини на Космоса, довежда до създаването на грандиозни технически съоръжения.

На 1 ноември 1963 година в Пуерто Рико официално започва работа радиотелескоп, който в продължение на 52 години остава най-големият в света (през 2016 година в Китай е построен по-голям и мощен радиотелескоп). Изграден е на 15 километра от градчето Аресибо. Съоръжението се намира на височина 497 м над морското равнище.

Разработката на радиотелескопа започва през 1960 година. Първоначално се предвижда да бъде използван за изучаване на йоносферата на Земята. Автор на идеята за построяването му е професорът от Корнуелския университет Уилям Гордън. 

Рефлекторът на телескопа се намира във формирана по естествен начин карстова впадина. Покрит е с 38 778 перфорирани алуминиеви пластини (всяка от които е с размер около 1 х 2 метра). Самите те са разположени върху предварително изградена решетка от стоманени въжета. Подвижният облъчвател на антената е закачен с помощта на 18 стоманени въжета към трите стомано-бетонни кули на съоръжението.





Радиотелескопът работи в диапазона от 3 см до 1 м дължина на вълната и на честоти между 50 МHz и 10 GHz. Огледалото му е със сферична форма, с площ от около 73 000 квадратни метра и диаметър 304,8 метра.



С помощта на това грандиозно съоръжение са направени не едно и две значими за науката открития. През 1974 година, на 16 ноември, радиотелескопът е използван за да се излъчи към космическото пространство “визитка” на човечеството. Посланието от Аресибо пътува към звездният куп М13, намиращ се на около 25000 светлинни години от нас. В 169-секундното послание, излъчено на дължината на вълната на водорода – 12,6 см, е включена най-важната информация за нас.



Посланието е с дължина от 1679 дигитални единици, което представлява произведението от две прости числа – 23 и 73. Така съставителите на “визитката” Франк Дрейк и Карл Сейгън се надяват, ако разумни същества се натъкнат на този радиосигнал, да успеят да разшифроват кодираното в него представяне на човешката цивилизация.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...