18 октомври 2015 г.

Китай е на финалния етап от строежа на най-големият и най-чувствителният в света радиотелескоп. Държавната телевизия пусна клип, заснет от дрон, на който от въздуха се вижда мащаба на строителните дейности.

Aperture Spherical Telescope (FAST) е с диаметър от 500 метра. Изгражда се на склоновете на  планинския масив Пинтан в провинция Гуейджоу, в югозападната част на Китай. Строителството е започнало през 2011 година. Когато бъде завършен през 2016 година, FAST ще е най-големият радиотелескоп на планетата. Рефлекторът му с диаметър от 500 метра ще е много по-голяма от най-големият в момента – 300-метровият радиотелескоп в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

С помощта на по-чувствителния телескоп учените ще имат възможност да улавят по-слаби сигнали, пристигащи до нас от по-далечни места във Вселената. Китайските учени се надяват, че телескопът ще им помогне в разгадаването на тайните на космоса и търсенето на следи от извънземни цивилизации.

Изграждането на огромното съоръжение коства на Китай не малко средства. Официално стойността на проекта е 700 милиона юана (около 110,3 милиона долара).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...