20 април 2018 г.


Този път поредната сензационна „новина“ за приближаващия край на Земята позакъсня с разпространението си в българското информационно пространство. Едва няколко дни преди „сакралната“ дата 23 април, родните шокиращи! издания започнаха да я тиражират. А тя, всъщност тръгва от английския Daily Express. Но всичко по реда си.

Твърдението, че краят на света ще настъпи в понеделник, 23 април 2018 година, е невярно, според човекът, който твърди, че светът ще настъпи в понеделник, 23 април 2018 година. Многобройните новинарски (ако това определение е приложимо за такива медии) сайтове разпространиха през последните дни новината за края на света, който трябва да настъпи на 23 април, позовавайки се на Дейвид Мейд – християнски теоретик на конспирологични тези, който неведнъж е тиражирал подобни прогнози. Разбира се, докато четете това сами може да се убедите, доколко верни са прогнозите му.

В интервю за Guardian, Мейд окачествява последните публикации като „фалшиви новини“. Дейвид Мейд е автор на 14 книги, повечето посветени на края на света или на мистериозната планета Нибиру, която уж се намира на път да се сблъска със Земята. В интервюто за Guardian той заявява, че не вярва в това, че краят на света ще настъпи на 23 април 2018 година. Вместо това, според него, предстои между месец май и декември тази година „Исус да се появи и да спаси последователите си“. Няма точна дата, когато това ще се случи, твърди християнският конспиролог. Нещо повече: според Мейд, дори и „спасяването на последователите на Исус“ няма да сложи край на света.



Дейвид Мейд твърди, че това ще доведе до седем години „на скръб и страдания“, последвани от 1000 години „мир и просперитет“, преди светът да бъде унищожен. „Светът няма да свърши скоро – или поне не в рамките на нашия живот, така или иначе“, казва Мейд.

Новата сензация тръгва от публикация в една от безбройните жълти британски медии - Daily Express, която в съобщенията си за края на света на 23 април се позовава на цитати от Мейд. Само през изминалата седмица Daily Express е публикувал няколко статии по темата.

Разбира се, освен търсещите сензацията „медии“, има и много такива, които разбиват на пух и прах поредната измислена история за края на света. Мейд вече на няколко пъти излиза с такива прогнози. Той, например, твърдеше, че мистериозната планета Нибиру ще се появи изведнъж и ще се сблъска със Земята на 23 септември 2017 година. Сами виждате, че това не се случи. После същият човек предсказа, че на 15 октомври 2017 година ще започнат седем години на „скръб и страдания“. Критериите на Мейд за това, що е то „скръб и страдание“, остават загадка.

Сериозните научни организации се налага да опровергават постоянно подобни сензации. NASA категорично заявява, че „не са ни известни астероиди или комети, които понастоящем да представляват заплаха за сблъсък със Земята“. Учените имат няколко хипотези, касаещи въпроса кога ще настъпи края на планетата ни, но нито една не разглежда вероятността това да се случи идния понеделник.
Най-широко приетата теория е, че Слънцето, когато започне да изчерпва запасите си от водород, постепенно ще увеличава температурата си и ще се разширява. В един момент то ще погълне планетата ни и според приблизителни изчисления, това ще се случи след около… 7,6 милиарда години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...