3 февруари 2018 г.


В джунглите на Гватемала археолози са открили руините на над 60 хиляди постройки от цивилизацията на маите. Откритието е направено с помощта на лазерна технология, която е способна да регистрира наличието на структурите, сътворени от човешка ръка, под гъстата покривка на тропическите гори.

Учените са успели да картографират над 2000 квадратни километра в департамента Петен в северна Гватемала. В тази част на джунглата са открити домове, дворци, пътища и фортификационни съоръжения. Местността се намира близо до вече известни на науката руини на градове на маите. Съдейки по всичко, населението на региона е наброявало няколко милиона повече, отколкото предполагат до момента експертите.


Археолозите са убедени, че с помощта на новата технология познанията ни за цивилизацията на маите ще бъдат драстично променени. „Това е едно от най-важните събития в историята на археологическите изследвания на маите, започнали преди около 150 години“, казва професорът по археология и антропология в Брауновия университет, Стивън Хюстън. По думите му, мащабите на откритието са такива, че „спират дъха“. „Знам, че това звучи патетично и преувеличено, но когато видях получените изображения, не можах да сдържа сълзите си“, добавя професорът.


Изследователите са използвали лидар (LIDAR - Light Identification and Ranging), чрез която могат да се получават данни за предмети от дистанция, като се измерва и обработва сигнала от отразена светлина. Резултатите от изследването сочат, че в Централна Америка е съществувала цивилизация, не по-малко развита, отколкото тези в Древна Гърция или Китай, пише The Guardian.

„Получените с помощта на лидара данни ясно показват, че целият регион е представлявал цяла система от градове и поселения, чиито мащаби и плътността на населеност до този момент силно сме подценявали“, казва археологът Томас Харисъм от Колежа в Итака.


Някои археолози наричат лидара едва не магическа технология, защото с нейна помощ може да се откриват археологически обекти, които са практически незабележими за човешко око. Изследователите изпращат лазерни импулси от борда на самолет или хеликоптер, след което апаратурата отчита дължините на връщащите се отражения. Технологията работи подобно на начина, по който прилепите използват ехолокацията за да се ориентират.


С помощта на лидар-технологията експертите успяват на екрана на компютрите да „премахнат“ гъстия покров на тропическите гори и да създадат тримерни изображения на постройките, скрити под дърветата. „Лидарът върши революция в археологията, точно както телескопът „Хъбъл“ напълно промени астрономията“, коментира археологът Франсиско Естрада-Бели от Тулейнския университет в Ню Орлеанс. „За да проучим всички получени данни и да разберем какво точно сме открили, ще са ни нужни 100 години“, добавя той.

В северна Гватемала, в район, наречен Ел-Соц, археолозите провеждат разкопки от много години. Всички открити досега обекти са внимателно нанесени на картите. Но с помощта на лидара, например, са открити километри фортификационни съоръжения, които, работейки на терен, археолозите просто не са успявали да забележат.



„В бъдеще може би щяхме да се доберем и до форта, открит на онзи хълм, но през 2010 година лично аз бях на 50-тина метра от това място и нищо не забелязах“, обяснява специалистът по културата на маите Том Харисън в интервю за Live Science.

През последните няколко години с помощта на лидар-технологията бяха открити и някои до момента неизвестни руини в градове в Камбоджа, близо до световноизвестния храмов комплекс Ангкор Ват.

До момента се смята, че цивилизацията на маите по времето на своя разцвет преди около 1500 години, се е разпростирала на площ около два пъти по-голяма, отколкото средновековна Англия. Експерти са приели, че по това време народът на маите е наброявал около 5 милиона души. „Новите данни обаче подсказват, че е възможно на тази територия да са живеели между 10 и 15 милиона души, в това число и в ниските, блатисти райони, които досега се смятаха за непригодни за обитаване“, казва Франсиско Естрада-Бели.


Доколкото може да се съди от наличните данни, повечето от новооткритите над 60 хиляди съоръжения са били домове със сламени покриви; постройките са изграждани върху каменна подложка. Освен това, открита е седеметажна пирамида, която е така обрасла с растителност, че напълно е маскирана в окръжаващата я джунгла и изобщо не се вижда от земята.

Най-голяма изненада за учените обаче става сложната и разклонена система от пътища, която е свързвала всички градове и поселения на маите в района. Пътищата са били повдигнати над нивото на местността, благодарение на което са били проходими и е можело да се ползват дори и по време на дъждовния сезон. Били са и достатъчно широки. Всичко това дава основания да се предполага, че пътищата са били активно използвани, и че по тези места очевидно е процъфтявала търговията.

Изследването на района с помощта на лидар-технологията е само част от тригодишен проект на гватемалската организация, която се занимава с опазването на културното наследство на страната. Предвидено е с технологията да бъдат сканирани над 14 000 квадратни километра в низините на гватемалската джунгла.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...