4 февруари 2018 г.


Екип археолози, ръководен от Кат Джарман от катедрата по антропология и археология в Бристолския университет е установил, че останките от масов гроб, открит през 80-те години на ХХ век датират от епохата на викингите и е много вероятно да е мястото, на което са погребани падналите от Великата викингска армия по време на нашествието на норманите в Британия.

Още при откриването на останките се предполага, че са свързани с викингите, но радиовъглеродните датировки показват, че костите са „събирани“ в продължение на няколко века. Ново изследване, резултатите от което са публикувани в списание Antiquity, показва обаче, че случаят не е такъв и че костите изцяло се отнасят към края на IX век. Историческите документи твърдят, че Великата викингска армия презимува край Рептън, Дербишър през 873 година и  прогонва местния владетел на царството Мерсия. 

През 70-те и 80-те години на ХХ век, по време на разкопки, водени от археолозите Мартин Бидъл и Бирте Кьолби-Бидъл в църквата „св. Вистан“ в Рептън, са открити няколко викингски погребения, а под малка могила в градината в съседство е открит масов гроб с костите на близо 300 души.


Могилата може би е погребален паметник, свързан с „Великата армия“. За съграждането ѝ е използван строителния материал от англо-саксонска сграда – вероятно погребален мавзолей за местен владетел – която частично е разрушена, за да се превърне в погребална камера на масовата гробница.

В едно от помещенията са открити смесените останки на най-малко 264 души, като около 1/5 от погребаните са били жени. Сред костите са намерени и викингски артефакти и оръжия: бойна брадва, няколко ножа и пет сребърни монети, датиращи от периода 872-875 година. 80% от костите са на мъже, предимно на възраст между 18 и 45 години, а по някои от останките са видими следи от насилие.


По време на разкопките всичко сочи за връзка на погребението с Великата викингска армия, но първоначалните данни от радиовъглеродното датиране са доста объркващи, тъй като сочат разминавания във времето с няколко столетия. Така изглежда, че костите са на различна възраст, от което следва, че не биха могли да са само от епохата на викингските нашествия.

Сега, новите датировки доказват, че всички кости са от едно и също време в края на IX век и следователно са свързани в Великата викингска армия. Кат Джарман обяснява: „Всички предходни радиовъглеродни датировки са повлияни от нещо, което наричаме „ефект на морския басейн“, вследствие на което останките изглеждат прекалено стари. Когато се храним с риба и други морски продукти, абсорбираме в костите си въглерод, който е много по-стар, отколкото натрупаният в храните, добивани на сушата. Това обърква радиовъглеродното датиране, извършвано по археологически костен материал и се налага да се въведат коригиращи коефициенти, като изчислим количествата морски храни, които е поел през живота си всеки индивид“.


В двойния гроб са погребани двама мъже. Датирането на погребението също посочва периода 873 – 886 година. По-възрастният от двамата мъже е погребан с меча си, гердан с амулет под формата на чука на Тор и няколко други артефакта. Загинал е от нанесени му смъртоносни наранявания, в това число и голям разрез на лявата бедрена кост. Любопитен факт е, че между краката му е открита бивна от глиган. Това кара учените да предполагат, че фаталното нараняване е ампутирало пениса или тестисите му, затова е поставен глиганския зъб, за да замести в задгробното царство липсващите части.

Новите датировки ясно посочват, че погребенията по време съвпадат, а следователно може и да са на членове на Великата викингска армия. Нов гроб, открит извън могилата с масовото погребение, също може да е свързан с нахлуването на викингите и зимният им лагер край Рептън. В общ гроб са погребани четирима младежи на възраст между 8 и 18 години, а в краката им е положен овчи череп. До погребението е имало вероятно големи каменни блокове, които да маркират местоположението му, а самото погребение се намира до входа на масовия гроб. Костите на най-малко двама от непълнолетните са със следи от травматично нараняване. Изследователите изказват предположение, че това може би е ритуално погребение. Повод за такива спекулации им дават свидетелства от други разкази и места, свързани с викингите, в които се описват ритуални жертвоприношения, за да може жертвите да придружават починалите си близки в задгробния живот. Новите радиовъглеродни датировки на погребението на четиримата юноши също посочват периода 872-885 година.


Кат Джарман казва в заключение: „Датирането на костите от масовия гроб в Рептън е важно, защото знаем малко за първите викингски нашественици, дошли в Британия и основали мащабно скандинавско селище в Англия. Въпреки че и новите изследвания не сочат конкретно, че това са останки на членове на Великата викингска армия, все пак налице е изключително голяма вероятност да се касае за точно такъв случай. Освен това, изследването нагледно демонстрира как новите методи и технологии може да бъдат използвани за преоценка на по-стари данни и за окончателното разрешаване на стари загадки“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...