1 януари 2019 г.


Държавните медии в Китай съобщават за резултатите от ново изследване, което хвърля светлина върху прословутото търсене на вечния живот, предприето от Цин Шъхуанди – първият император.

Колекция от древни дървени таблички, открити в централната китайска провинция Хънан, съдържа заповедта на Цин Шъхуанди еликсирът за вечен живот да бъде търсен по всички кътчета на владенията му. Сред дървените таблички има и отговори от местните власти, изпратени до създателят на прочутата теракотена армия, касаещи издадената заповед, съобщава агенция Синхуа.

Агенцията цитира думите на Джан Чунлон, изследовател от провинциалния институт по археология в Хънан, който подчертава, че заповедта на императора е разпространена и достига и до най-отдалечените села във владенията му.



Това, че Цин Шъхуанди е буквално обсебен от идеята да открие еликсир, даряващ вечен живот, е добре известен факт. Построяването на огромния подземен мавзолей в северната провинция Шънси, в който армия над 8 000 теракотени воина са призвани да го съпровождат и защитават в отвъдното, се разглежда като още едно доказателство за манията на Първия император по безсмъртието.


През 2002 година на дъното на кладенец в провинция Хънан са открити дървени таблички – над 36 000 на брой – които в продължение на години са проучвани от археолози. Сред тях експертите откриват не само императорската заповед за търсене на „еликсира на живота“, но и много от конфузните отговори от местни власти, които не успяват да изпълнят нареденото им от императора.

Синхуа посочва един такъв пример: отговор от властите в „село, наречено Дусиан“, в който се съобщава на императора, че не са успели да открият чудодейната отвара, но търсенето продължава.
Друго селище, наречено Лангуа, в отговора си е склонно да изкаже предположение, че „билка, събирана от благоприятна планина“ може да се окаже онова, което е нужно на височайшия повелител.

Текстовете са изписани върху поредица от бамбукови ламели, които първоначално са били свързани заедно чрез текстилни шнурове. Преди появата на хартията в началото на първото хилядолетие от нашата ера, този начин на записване е бил най-разпространен в териториите на Китай.



Разбира се, опитите на Цин Шъхуанди да постигне безсмъртие чрез вълшебен еликсир завършват с неуспех: императорът умира през 210 г. пр.н.е., след като държи властта над обединен Китай в продължение на 11 години. Династията Цин се прочува най-вече с това, че поставя основите на Китай като единна нация, която се запазва и през следващите две хилядолетия. Но самата тя престава да съществува само 4 години след смъртта на Първия император.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...