22 ноември 2018 г.


Номади от евразийските степи вероятно са донесли чумата в Европа между края на неолита преди 4 800 г и началото на бронзовата епоха преди 3 700 г, разкрива научно изследване, публикувано в Current Biology.

Проби от бактерията причинител са открити върху човешки зъби и кости от този период, обясняват учените. Анализ на древните форми на чума трябва да позволи са се разбере по-добре еволюцията на причинителя и да се определи как инфекцията е станала по-силно болестотворна.

Учените са анализирали повече от 500 вкаменелости на зъби и кости, открити в Германия, Русия, Хърватия, Литва, Латвия и Естония, за да проследят наличието на бактерията Yersinia pestis, причинител на чумата. Тя е причинила големите пандемии, включително и т. нар. „черна чума“, която е отнела живота на най-малко 30 млн. души в средата на 14 в. Това означава, че между една трета и половината население на Европа по това време е станала жертва на чумната епидемия.



 Учените са успели да открият и изолират пълно ДНК на бактерията върху останките от шестима души. Чрез секвениране (изследване на точната последователност на ДНК) на тези първи европейски геноми на бактерията Yersinia pestis им е позволила да определят, че чумата се е появила в Централна Европа приблизително по същото време, когато са пристигали и номади от степите на Евразия, т. е. между края на неолита преди 4 800 г и началото на бронзовата епоха преди 3 700 г., пише AFP.


Различните геноми на тази бактерия, открити в различни части на Европа, са доста сходни. „Това дава основание да се смята, че чумата е дошла в Европа или на няколко пъти през този период от едно и също огнище на инфекция или еднократно в края на неолитната епоха, обяснява Айда Андрадес Валтуеня от Института „Макс Планк“ за изучаване на човешката история. Големите миграции в Европа започват преди около 4 800 г., когато номадски населения пристигат от каспийските степи. Това подкрепя хипотезата, че чумата се е разпространила на европейския континент с миграциите на тези народи, обяснява Александър Хербиг от Института „Макс Планк“, който е съавтор на изследването.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...