30 ноември 2017 г.


Появиха се видео кадри, на които се смята, че е запечатан момента, когато руският метеорологичен спътник „Метеор-М“ изгаря в атмосферата. Апаратът, заедно с още 18 други спътника, не можа да бъде изведен на планираната орбита и връзката с него беше загубена.

Кадрите са заснети от борда на самолет на British Airways, летящ от Монреал за Лондон. Спътникът и третата степен на ракетата носител изгарят в небето над Атлантическия океан.

На видеото ясно се вижда как се дезинтегрира „Метеор-М“ и отломките му изгарят при навлизането в атмосферата.


Руският метеорологичен спътник „Метеор-М“, заедно с още 18 други спътника, бяха изстреляни на 28 ноември от космодрума „Восточний“ в източната част на Русия. Ракетата носител „Союз-2.1b“ обаче не можа да изведе апаратите на предварително планираната околоземна орбита. От руската космическа агенция Роскосмос официално съобщиха, че причина за провалената мисия са грешки в апаратурата за ориентация, свързани с грешни данни от системите за глобално позициониране ГЛОНАСС и GPS.

В резултат на грешното определяне на координатите, третата степен на ракетата – модулът „Фрегат-М“ – неправилно е насочил обратно към атмосферата полезния товар на мисията.

„Метеор-М“ е последният от метеорологичните спътници от системата „Метеор“, която служи за сателитно наблюдение на климата. Предвиждаше се спътникът да остане в орбита над полярната област за срок от пет години. Апаратът трябваше да събира данни за облачните системи, ледената покривка и да извършва измервания на температурата и влажността в атмосферата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...