7 октомври 2017 г.


През 1900 година във водите край гръцкия остров Антикитера е открит потънал древен кораб. От мястото на корабокрушението са извадени множество антични артефакти. През XXI век подводните разкопки са възобновени и идеята оправдава риска – археолозите са открили нови уникални предмети.

Акваторията на остров Антикитера е важно място за историята на подводната археология, защото на практика тя води началото си от там. През 1900 година местни рибари откриват в крайбрежните води потънал античен кораб, превозвал статуи и други товари. И именно тогава са проведени първите в света подводни разкопки.


В продължение на няколко години учени изваждат на бял свят множество малки предмети и разнообразни статуи. Артефактите се отнасят към различни периоди – от IV в пр.н.е. до I век от новата ера. Най-забележителният предмет е т.нар. Механизъм от Антикитера – устройство, служило в античността за изчисления в областта на астрономията.


Мнозина учени мечтаят да се завърнат на мястото, за да провеждат нови изследвания под вода, защото не се съмняват, че потъналият кораб не е разкрил всичките си тайни. През 2012 година морският археолог от САЩ Брендан Фоли получава разрешение от гръцките власти да възобнови разкопките. Две години по-късно е осъществена първата експедиция от поредицата Return to Antikitera и от тогава всеки сезон носи нови находки.


Към 2017 година областта на провеждане на разкопките е разширена. Изследователите включват нови участъци, оказали се затрупани от огромни каменни блокове, попаднали на дъното след земетресение, случило се през IV век. Това позволява на учените да открият отломки от седем или девет статуи, изработени от бронз и мрамор, както и сребърна чаша, „бутилка“ за вино, украшения, капак на саркофаг и дори човешки останки.

Дори да не успеят да възстановят статуите по наличните фрагменти, учените са доволни от наличния материал за изследване. Така ще научат повече за материалите и начините, по които са създавани статуите в антични времена.


Понякога фрагментите поставят пред специалистите се появяват и интересни главоблъсканици. Например, открит през последния сезон край Антикитера бронзов диск с диаметър около 8 см първоначално е смятан за загубен детайл от Механизма от Антикитера. Но след внимателно проучване специалистите достигат до извода, че дискът е просто декоративен елемент от някоя статуя или от самия кораб, претърпял корабокрушение в древността.

Разкопките на „родното място на подводната археология“ ще продължат през месец май 2018 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...