19 юли 2017 г.

Входът към Долината на царете от страната на Тива
Прочутият египетски археолог Захи Хавас и екипът му твърдят, че са открили доказателства за съществуването на гробница, която може би принадлежи на съпругата на фараона Тутанкамон, царица Анхесенамон.

Археолозите планират евентуални разкопки на мястото, където предполагат, че се намира гробницата. То е в Долината на царете и е в непосредствена близост до гробницата на фараона Ай (1327-1323 г. пр.н.е.).

“Сигурни сме, че там има гробница, но не знаем със сигурност на  кого принадлежи”, казва Хавас пред Livescience. В началото на месеца в италианския сайт на National Geographic е публикувано съобщение, в което се изказва предположение, че Хавас и екипът му са открили нова гробница в Долината на царете и сега тази хипотеза намира потвърждение лично от египетския археолог.

“Знаем, че там някъде има скрита гробница, защото намерихме четири следи от поставянето и укрепването на основите ѝ”, обяснява Хавас. “Това е нещо като маркиране на фундамента, че е започнал градеж на гробница; представляват няколко ями, изкопани в скалата, които се запълват с керамика, останки от храни и стари инструменти, което представлява знак за започналия градеж”.

“Древните египтяни са правели обикновено четири или пет такива ями в началото на строежа на нова гробница. Освен това, радарите отчетоха наличието на скрита структура, която е възможно да е входа на гробницата”, допълва Хавас.

Що се отнася до това, чии останки може да са погребани в нея, египтологът изказва предположението, че е възможно това да е гробницата на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон (властвал между 1336 – 1327 г. пр.н.е.). След смъртта на Тутанкамон, Анхесенамон се жени за фараона Ай, така че не е изключено нейната гробница да се намира в близост до тази на Ай, обяснява хипотезата си Хавас. Той допълва, че предстоящите разкопки ще бъдат извършени под негово ръководство.

Захи Хавас оглавява египетския Върховен съвет по античното наследство в периода между 2002 и 2011 година. Става и първи министър на Министерството по античността, след създаването на длъжността през януари 2011 година.  През месец юли същата година подава оставка и напуска поста. В момента Хавас е ръководител на италианска археологическа експедиция, която работи в Долината на царете.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...