11 февруари 2017 г.


Екип археолози от Еврейския Университет, след проучване на пещера край Мъртво море са убедени, че са открили доказателства за дванадесета пещера, в която са се съхранявали свитъци от т.нар. "свитъци от Мъртво море". Учените твърдят, че находката им следва да се отнася към периода на Втория Соломонов храм. За съжаление, древните пергаменти са изчезнали - вероятно бедуини са откраднали ръкописите през ХХ век, но този факт не омаловажава откритието, което е от особено значение в историята на известните свитъци от Мъртво море.

Изглед към Мъртво море от
пещера в Кумран
Доскоро се приемаше, че древните ръкописи са били скрити само в 11 пещери. След откриването на новата пещера обаче, много специалисти вече са готови да се съгласят, че тя трябва да бъде включена в каталозите като Cave 12.
Подобно на случая с Cave 8, в която археолози откриват глинени делви, но не и свитъците в тях, тази пещера ще получи каталожното обозначение Q12, където Q (Qumran, Кумран) показва, че в пещерата не са открити свитъци.

Новата находка е дело на д-р Орен Гутфелд и Ахаид Овалдия от Института по археология към Еврейския университет в Йерусалим, а принос имат и д-р Рандал Прайс и негови студенти от Университета Либърти във Вирджиния, САЩ. Екипът е първият, който след близо шестдесет години открива нова пещера в Кумран и да извърши внимателно разкопки на мястото.

Д-р Орен Гутфелд не крие вълнението си от находката, разказвайки за нея пред Times of Israel: "Забележителното в находката ни е, че направихме откритие, свързано със свитъците от Мъртво море, каквото не е правено през последните 60 години. Досега се приемаше, че свитъците са скрити само в 11 пещери в Кумран, но вече няма никакво съмнение, че такива е имало и в 12-тата, открита от нас пещера. В крайна сметка не намерихме ръкописи в пещерата, а само фрагмент от пергамент, обратен и подготвен за писане. Това не омаловажава фактът, че без никакво съмнение в пещерата са били скрити свитъци, които на даден етап са били откраднати".

Фрагменти от керамични делви, открити в Q12, за които се предполага, че също са съдържали свитъци, откраднати от бедуини през 40-те години на ХХ век
По време на разкопките са намерени делви, в които са съхранявани ръкописи. Освен това, открити са и фрагменти от кожени калъфи, служили за съхранението на пергаментите, както и вече споменатият остатък от пергамент, подготвен за писане.
В пещерата са намерени още керамични фрагменти, кремъчни остриета и върхове на стрели, както и богато декориран печат, изработен от полускъпоценния камък карнеол. Всички находки свидетелстват, че пещерата е използвана още от епохата на халколита и през неолита.

Но освен древните артефакти, археолозите намират в пещерата и кирки от 40-те години на ХХ век, които са очевидно доказателство, че пещерата е била плячкосана от бедуини.

Останки от "калъф за свитъци"
Първите свитъци от Мъртво море са открити през 1947 година от пастир-бедуин, който неволно хвърля камък в една от пещерите в околностите на Кумран. Камъкът му случайно попада на една от делвите, в които се намират свитъците. В годините след археологическите разкопки в йорданската част на Западния бряг на река Йордан, на черния пазар се появяват плячкосани от същото място по-рано други свитъци. Новите разкопки обаче са първите по рода си, които се извършват на територията на северната част от Юдейската пустиня. Те са част от проект, наречен "Operation Scroll" и археолозите се надяват, че предстои да бъдат открити нови свитъци и доказателства, които да помогнат да се разбере каква роля са изиграли в исторически план пещерите.

Печат, изработен от полускъпоценен камък (горе) и върхове на стрели и кремъчен нож (долу), открити в Q12
Коментирайки новата находка, Израел Хансън, изпълнителен директор на Израелското министерство по античността, казва: "Важността в откриването на нова "пещера на свитъците" е в това, че още веднъж става ясно, колко много работа предстои да бъде извършена в Юдейската пустиня и колко още нови находки с голяма стойност предстои да бъдат направени. Ние сме в надпревара не само с времето, но и с иманярите, които в световен мащаб търсят единствено изгода от разграбването на антични артефакти. Необходимо е Израел на държавно ниво да осигури всички необходими средства, за да бъде осъществена тази Операция, която цели провеждането на мащабни разкопки и проучвания на всички пещери в Юдейската пустиня".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...