24 октомври 2021 г.

Според една от версиите (другите две посочват 10 ноември или 17 декември) на 24 октомври 1493 година се ражда Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, В бъдещете ще се прочуе с името Парацелз и ще се слави като лекар, учен, алхимик, астролог и философ. Ражда се в семейството на лекар в швейцарското градче Айнзиделн.

Семейството Хохенхайм води началото си от старинен дворянски род, но в бъдеще ученият избира да нарече себе си Парацелз, което в превод от латински означава "по-горе от Целзий". Основните неща в лекарската професия научава още като дете от баща си. С окултните науки обаче го запознава абатът Йохан Тритемий във Вюрцбург. След като завършва обучението си в университета във Ферара (Италия), Парацелз придобива и докторска степен като лекар.

От 1517 година Парацелз започва да пътува из Европа и да посещава множество университети, където слуша и изнася лекции в качеството си на военен медик. Обиколил е почти всички европейски държави, стига чак до Северна Африка и Палестина. През 1527 година се връща в Швейцария и се установява като лекар в Базел. 

Там, нарушавайки установените към момента традиции, Парацелз започва да преподава медицина не на латински, а на немски език. Още на следващата година обаче, преподавателската му дейност за дълго прекъсва. През следващите години Парацелз много пътешества и се занимава с изследвания, най-вече в областта на алхимията. За негови постижения се смятат например обяснението на причините за силикозната болест, или изобретяването на ваксина против чумата.

Парацелз е смятан и за основоположник на фармакологията. Разработва принципите на подобието, върху които по-късно се развива хомеопатичното течение. Твърдо се противопоставя на схоластичната медицина, изхождайки от наблюденията и опита си. Отхвърля и ученията на древните лечители за четирите течности на човешкото тяло и твърди, че всички процеси, протичащи в организма ни са химически реакции.



Като лекар изучава лечебното действие на различни химически вещества и съединения. Парацелз на практика сближава двете науки - химията и медицината, създавайки т.нар. ятрохимия, която се опитва да постави алхимията в услуга на медицината. Започва да създава лекарства от растенията под формата на екстракти и еликсири; развива новото за онова време схващане за дозировката на лекарствените препарати и много широко използва минералните извори за лечение.

Създава и учението за "архея" - висшият духовен принцип, който уж регулира жизнените функции на организма. Медицинските си възгледи излага в трактатите, "Парамирум", "Парагранумом", "Лабиринт на заблудилите се медици". Освен това пише и философските "Потайна философия", "Великата астрономия", "Книга за нимфи, силфи, пигмеи, саламандри, гиганти и прочие духове".

Парацелз почива на 24 септември 1541 година в Залцбург, Германия.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...