6 август 2021 г.


Навършват се девет години, откакто ровърът Curiosity започна работа на Марс. От изследванията, които са извършени с негово помощ, вече е ясно, че преди милиарди години Червената планета е притежавала нужните условия за развитие на живот.


Шестколесният ровър Curiosity, който е с дължина три метра и тежи (на Земята) около 900 килограма, поема към Марс през ноември 2011 година. На 6 август 2012 година, в 05:17 часа (универсално стандартно време) машината каца на повърхността на Марс в района кратера Гейл.



Точен срок за продължителността на мисията му няма, но в основната му програма се предвижда той да работи една марсианска година (сол) или 687 земни денонощия.

Въпреки че този срок е преминат, апаратът се намира в отлично състояние, ако не се броят малко поизтърканите му алуминиеви колела. Сега ровърът изпълнява нов значим етап от мисията си – изучаването на планинската верига Елоид (планината на Шарп), която е в центъра на кратера Гейл.





За да погледне по-отблизо към историята в развитието на Марс, Curiosity е снабден с всичко необходимо. Мобилната му лаборатория е десет пъти по-мощна от тези на предшествениците му. Разполага с няколко камери с висока резолюция, датчици за нивото на радиация, както и с рентгенов спектрометър за алфа-частици.


Конструкцията на Curiosity му позволява да взема проби за анализ, да измерва скоростта на марсианските ветрове, температурата и нивата на ултравиолетовото излъчване. По време на първата си година марсоходът изпрати на Земята над 190 гигабайта информация, която се изучава детайлно от над 400 учени, ангажирани в програмата.


Мисията на ровъра струва 2,5 милиарда долара. Един от основните въпроси, на които тя следва да отговори, е “имали живот на Марс?”. Curiosity търси наличието или следи от организми, за да отговори на този фундаментален въпрос.



За радост на учените, още месец след началото на мисията, марсоходът успя да открие руслото на древен ручей. Получените данни от изследването на почвата в този район, показва, че на места под тънкия грунт на Марс влажността на почвата достига до 4%. От тези данни учените правят извод, че само до преди хиляда години на Марс е възможно да е имало вода. Догадката им се потвърждава и от изучаването на скалите в района, което пък показва, че дълбочината на точно този марсиански ручей някога е достигала до метър и половина.




В марсианската прах са открити сяра, азот, кислород, фосфор и въглерод – ключовите за живота елементи. Откритите глинести минерали не показват висока соленост, което още веднъж подкрепя догадката, че водата, текла някога на Марс е била годна за пиене.

От NASA признават, че геоложките изследвания и резултатите от тях надминават очакванията им. От всичките находки, които са направени от Curiosity до този момент, учените днес с много по-голяма убеденост твърдят, че на Марс преди милиони години е имало условия за развитие на живот, най-малко за по-простите му форми.


Единственото, което в момента е опасно, за да бъдат изпратени астронавти на Марс, това е високото ниво на радиация, което надвишава допустимите за работа на човек в защитните облекла, които до днес сме разработили.


Учените разчитат, че следващите между две и четири години ще са още по-продуктивни за Curiosity — той се приближава до изпълнението на главната си задача, а блокът, който произвежда нужното електричество, разполага с достатъчно количество радиоактивен плутоний.



Предишният марсоход Oportunity, който се захранва от слънчеви панели, работи малко повече от 14 години на Червената планета, преди връзката с него да се разпадне в края на 2018 година. Curiosity приключва днес 3121-я си сол, което се равнява на 3285 земни денонощия.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...