29 юли 2021 г.

Човечеството дължи огромна част от научните си познания на една организация. Разбирането ни за космоса и Вселената, в която живеем, нямаше да са същите, ако не беше NASA.

На 31 януари 1958 година САЩ изстрелват първия си изкуствен спътник на Земята - „Експлорър-1“. Шест месеца по-късно – на 29 юли 1958 година, президентът Дуайт Айзенхауер подписва указ, с който се създава Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство. Необходимите процедури за официализирането на новата структура отнемат известно време, и така на 1 октомври 1958 година започва официално да функционира NASA.

В началото агенцията започва с три изследователски центъра, ракетен полигон и авиополигон. Айзенхауер предава под контрола на новата структура всички космически програми, 8240 души персонал и бюджет от 340 милиона долара.


Така преди 62 години започва работа агенцията, на която човечеството дължи много от познанията за Вселената, в която живеем. Днес NASA оперира годишно с бюджет от над 17,7 милиарда долара. Агенцията работи в няколко основни направления, които освен осъществяването на космически полети и разработка на нови космически кораби и апарати, са насочени към изучаване на Слънчевата система, близките пространства извън нея и междугалактическото пространство. Голяма част от проектите на агенцията са пряко свързани с наблюдение от космоса на процесите, протичащи на планетата ни.



Сред най-мащабните и перспективни проекти, които се осъществяват от NASA в момента са разработката на нов тип пилотируеми космически кораби от клас „Орион“, както и подготовката за осъществяване в близко бъдеще на пилотиран полет до Марс.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...