23 юли 2021 г.

Всеки четящ човек рано или късно (по-скоро – рано) попада в плен на майсторския му разказ. Днес е денят, в който да си спомним за един от най-големите американски писатели, майстор, а защо не и основоположник на жанра на наистина стойностните криминални романи.

На 23 юли 1888 година в Чикаго се ражда Реймънд Торнтън Чандлър. Детските си години прекарва в град Платсмът, Небраска. Вуйчо му, който е юрист с успешна кариера и може да разчита на постоянен доход, му предлага да се премести в Англия, където да получи добро образование. Майката на Чандлър се развежда със съпруга си и заедно с Реймънд през 1900 година се преместват на Острова.

Реймънд получава класическо образование в колежа Далидж, в Лондон. Пътува и до Париж и Мюнхен, където учи френски и немски в реална езикова среда. За да може да започне работа в Адмиралтейството, през 1907 година Чандлър става поданик на Британската империя.

Но не му харесва да е чиновник зад бюро и след година напуска това работно място, за да стане журналист. Пише за Daily Express и Western Gazette. И репортерската работа обаче не се оказва по вкуса му. Започва да пише стихове.

През 1912 година се връща в Щатите заедно с майка си. Преминава курсове по счетоводство и си намира постоянна работа в млекарска фабрика в Лос Анжелис. Когато САЩ се включват в Първата световна война Чандлър се записва доброволец в Канадската армия и участва в сраженията на територията на Франция като редови войник.



След края на войната се връща в Лос Анжелис. Запознава се с 18 години по-възрастната Сиси Паскал и между двамата избухва бурна любов. Сиси Паскал се развежда със съпруга си, но двамата с Чандлър не могат да се оженят, защото майка му не дава разрешение за брака. Все пак бракът е сключен след смъртта на майката на Чандлър през февруари 1924 година.

През цялото това време Реймънд работи като счетоводител в петролната компания Dabney Oil, а през 1932 година стига и до поста вице президент на компанията. Година по-късно обаче е уволнен. Причините – алкохолизъм, неявяване на работа, разюзданост и… жени.

Чандлър започва да пише, за да се издържа, публикувайки криминални разкази в най-различни списания. Първият му разказ “Изнудвачите не стрелят” е публикуван в списание “Черната маска” през 1933 г. Шест години по-късно излиза първият му роман – “Големият сън”.
Чандлър е много добре запознат с работите на Ърл Стенли Гарднър и главният герой в творбите му Пери Мейсън. Но характерният стил на Реймънд Чандлър правят от героя му – частният детектив Филип Марлоу, наистина уникален персонаж.
Пише активно. Почти всяка година публикува нов роман. И всеки е посрещан с голямо нетърпение и се ползват с огромна популярност. Холивуд се обръщат с предложение да напише сценарий за филм. Заедно с Били Уайлдър създават сценария за филма “Двойна застраховка”. През 1951 година работи с Алфред Хичкок по сценария на “Непознати във влака” – иронична история за убийство, разказана по едноименния роман на Патриша Хайсмит. Чандлър обаче смята произведението за прекалено измислено и това довежда до жестоко спречкване с Хичкок. Двамата престават да си говорят. За капак някой докладва пред Хичкок, че Чандлър го нарича “тлъсто копеле”. Чандлър е изгонен от екипа, а сценарият му заминава в кошчето. Въпреки раздорите, в титрите на филма Чандлър все пак е вписан като автор на сценария.



През 1954 година съпругата му Сиси се разболява. Докато тя бавно гасне, Чандлър пише романа “Дългото сбогуване”. След смъртта й отново се хваща здраво за бутилката и дори в момент на силно алкохолно опиянение прави опит да се самоубие. Година преди да почине Чандлър става президент на общността на криминалните писатели в САЩ. За да избяга от алкохолизма и по някакъв начин да намери утеха, Реймънд Чандлър предприема дълго пътуване из Европа. Връщайки се у дома в Щатите обаче, се разболява от пневмония и почива на 29 март 1959 година.

Три от седемте му романа са вписани като класически литературни шедьоври – “Сбогом, моя красавице”, “По-малката сестра” и “Дългото сбогуване”. Последният, заедно с романа на Дашиъл Хамет “Стъкления ключ” са смятани за най-добрите в криминалния жанр.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...