1 април 2017 г.

Бойно поле отпреди 3250 години на територията на съвременна Германия разкрива пред археолозите останки от загинали воини, дървени бойни бухалки, върхове от копия, кремъчни и бронзови върхове от стрели и бронзови мечове и ножове. Ужасът на сцената е застинал във времето, “консервиран” в торфните отлагания. Учените са изненадани от мащабното сражение. До този момент никъде другаде в Северна Европа не са откривани следи от толкова голяма битка, а се смяташе, че сражения с такива мащаби са се водели в далеч по-късни времена.

Поради това, както и заради липсващи каквито и да е писмени източници, никой не знае кои са били воините, срещнали се в битка край бреговете на река Толензе в северната част на днешна Германия, близо до крайбрежието на Балтийско море.
река Толензе, край чиито брегове се е разиграла кървавата битка
Анализите на останките на откритите до момента 130 мъже, загинали на възраст между 20 и 30 години, сочат, че някои от тях не са местни, а е възможно да са дошли от места, отдалечени на стотици километри – от териториите на днешна Полша, Холандия, Скандинавия и Южна Европа. Ръкопашното сражение, в което може би са участвали хиляди мъже, вероятно се е разиграло в един ден. Схватката е била брутална, пишат авторите на изследването на останките от Толензе в статия за списание Science.

В битката са участвали и конници. Към днешна дата, учените смятат, че са проучили едва 2-3 процента от бойното поле, но вече разполагат с много материал за изследване. Освен човешките останки, открити са и костите на пет коня.
Два златни пръстена, открити сред останките
Победителите са взели скъпоценностите от телата на загиналите, но някои от жертвите са били потопени във водата преди да бъдат обрани, а впоследствие останките и скъпоценностите им са останали хиляди години заровени в торфа.

По времето, когато се е състояло сражението, все още няма писменост, затова и не са запазени сведения за това, кои са били тези хора и защо са водили битка. Старата максима гласи, че в античността хората са воювали по три основни причини: земя, добитък и жени. Но за конкретния случай няма как да се твърди със сигурност, каква е точната причина за конфликта.
Човешки череп с фрактури, открит при разкопките
Бойното поле край река Толензе е открито през 1996 година, когато археолог-любител се натъква на човешки кости край бреговете на реката. В костта, която открива, е забит кремъчния връх на стрела. При първоначалните разкопки, извършени от археолози, откриват още строшен череп и дървена бойна бухалка с дължина 73 см. Радиовъглеродното датиране на останките показва, че те са от около 1250 година пр.н.е.
Кремъчен връх на стрела, забит в кост от горната част на човешка ръка. Първата находка, насочила археолозите към бойното поле край река Толензе
В периода между 2009 и 2015 година изследователи от Университета в Грайфсвалд и отдела по археология в Мекленбург-Предна Померания откриват още останки от коне и хора, по костите на които има много следи от смъртоносни наранявания.
Дървена бойна бухалка
Намерени са и много дървени бухалки, бронзови и кремъчни върхове на копия и стрели. Учените предполагат, че може би останките на още стотици мъже остават неоткрити до този момент.
Дървена бойна бухалка

“Ако е вярно предположението ни, че останките се отнасят към едно единствено сражение,  имаме си работа с конфликт с такива мащаби, за които никой не е предполагал, че се е случвал северно от Алпите през бронзовата епоха. Просто няма друго събитие с такива мащаби, с което да може да бъде сравнен”, казва археологът Томас Тербергер, един от ръководителите на разкопките.

Череп, пробит от бронзов връх на стрела, засегнал и мозъка
От своя страна, редакторите на Science magazine добавят, че битката може да се окаже изобщо най-ранното в света сражение от античността, в което са участвали толкова много воини.

В началото на проучванията на бойното поле край Толензе учените предполагат, че са се натъкнали на останките на група млади воини, тръгнали да плячкосват и да убиват. Касапницата обаче се е разпростряла на цели три километра по протежение на бреговете на реката и това буквално поразява учените. По броя на намерените до момента останки, както и по протежението, на което са открити, археолозите смятат, че в битката вероятно са участвали 4000 или повече воини.
Възстановка на предполагаемата екипировка на воините, участвали в битката край Толензе
Толкова многобройна военна класа за онова време в Европа е нещо, за което до момента никой не е подозирал, пишат редакторите на Science. От писмени паметници ни е известно за епичните битки водени през бронзовата епоха в Близкия Изток и антична Елада, но археологическите находки не свидетелстват за големи по мащаб сражения. А за северната част на Европа изобщо липсват каквито и да е писмени източници на информация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...