24 септември 2021 г.

Датата 24 септември 1979 година може да се смята за една от най-наситените с новости в сферата на технологиите и фантастиката. На този ден Джордж Лукас приключва снимките на втората част от сагата „Междузвездни войни. Империята отвръща на удара“. Същият ден в САЩ за пръв път компанията Compu-Serve (преименувана по-късно на CompuServe) пуска за масовия потребител интернет услуга, позволяваща обмена на електронна поща. Посредством веригата за продажба на електроника Radio Shack на широката публика е предложена MicroNET. Сред възможностите, предоставяни от MicroNET е първият публичен сървър за обмяна на електронна поща и това се смята за началото на ерата, в която светът е доминиран от уебсайтове и електронни комуникации.

През 70-те Compu-Serve вече е компания с десетгодишна история – основана е в Кълъмбъс, Охайо през 1969 година. Компанията предлага компютърно време (днес малцина си представят това, но по-възрастното поколение знае, че някога компютрите не бяха във всеки дом, а се предлагаше ползването им на час) за частни бизнес компании, и с течение на годините фирмата се превръща в успешна на корпоративния пазар за онлайн обработка на данни.
По-късно обаче компанията се насочва към по-големия пазар на частните потребители и започва да предлага новата за онова време технология на dial-up връзките в интернет. Услугите на MicroNET са пуснати за обикновените граждани, които разполагат с персонални компютри (най-често закупувани през търговската верига Radio Shack). Това обаче все още е един малък, бавно развиващ се пазар, затова и мнозина от служителите на компанията смятат новото начинание за загуба на време и усилия.

През 80-те години на ХХ век обаче компютрите започват бурното да навлизат в ежедневието на обикновените хора. MicroNET, както и другите иновативни продукти от сферата на IT индустрията също се разраствтат. Настъпва време на драстични технологични промени и съвсем скоро вече всички говорят, че се е състояла оналайн революция, която променя коренно обществото. През 1980 година 1980 Compu-Serve създава първата услуга, предлагаща чат в реално време - CB Simulator. Две години по-късно се появява Network Services Division, която е насочена към корпоративните клиенти. Компанията стъпва на азиатските пазари през 1986 година, възползвайки се от бизнес връзките си с Fujitsu и Nisso Iwai. През 1987 година, само 8 години след старта на услугата, MicroNET носи половината от приходите на Compu-Serve. Две години след това компанията стъпва и в Европа, като се превръща в най-ранния и най-голям доставчик на интернет не само на стария континент, но в световен мащаб изобщо.



Предлагането на широката публика на MicroNET с първите варианти за обмен на електронна поща, както и последвалите по-съвременни решения и продукти, Compu-Serve се превръща във важна двигателна сила в зората на онлайн услугите. Постиженията на компанията през 80-те и 90-те години на миналия век до голяма степен оформят света на интернет комуникациите такъв, какъвто е днес, в началото на XXI век.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...