19 август 2021 г.

В малкото градче Сомюр, разположено на левия бряг на Лоара, близо до мястото където в нея се влива река Туе, на 19 август 1883 година се ражда бъдещата модна диктаторка, на която е съдено да промени много в този свят.

Рожденото й име е Габриел Боньор Шанел, но за всички тя остава като Коко Шанел. Вдъхновението за революционните промени, които предстои да извърши, черпи от мъжката мода и от скъпата изчистеност на детайла. След стореното от нея в модната индустрия, името й завинаги остава в списъка с най-влиятелните хора на ХХ век.

Ето и седем от култовите изобретения на Коко Шанел.

Парфюмът Chanel №5
Първото, което ни идва на ум, когато споменем името Коко Шанел, разбира се е парфюмът Chanel № 5. Ароматът, изобретен през 1921 година от Ърнест Бо, предизвиква истинска революция в парфюмерийната индустрия и става най-разпознаваната марка парфюм в света.
Уникалността му е в това, че преди да се появи Chanel № 5 всички парфюми се изработват изключително от природни компоненти с животински или растителен произход. Появата на синтетични компоненти, които правят ароматите по-дълготрайни и ги карат “да вибрират”, преобръща целия парфюмериен пазар.
Коко предлага на Бо да създаде изкуствен аромат и парфюмеристът, който по това време експериментира с алдехиди, й предлага цяла серия от аромати. От тях Шанел се спира на този, който е в шишенцето с етикет № 5.
Световният триумф на Chanel № 5 е гарантиран заради новият аромат, който не предизвиква асоциации с нито един от познатите цветове. Да не забравяме и формата на флакона, в който се предлага парфюма – прост, изчистен паралелепипед, който ярко контрастира на модните по това време издути под всевъзможна форма шишенца.



Късата черна рокля
Историята около създаването на късата черна рокля е забулена сред много митове. Биографите на Шанел пишат, че влюбената в чистотата и аскетизма модна диктаторка се дразни от ярките и пищни творения на Пол Пуаре. создания маленького чёрного платья овеяна множеством легенд. Биографы Габриэль пишут, что любящую простоту и аскетизм законодательницу моды раздражало обилие ярких и пышных творений Поля Пуаре. Излишно претенциозните дамски тоалети тя нарича “натруфени” и взема решение да облече всички в черно.
Според друга версия, Шанел създава просто траурна рокля в памет на загиналия в автомобилна катастрофа неин любим Бой Капел. Появилата се през 1926 година къса черна рокля завинаги се “заселва” в гардеробите на стилните дами по света.
Тясна, права рокля от крепдешин с точно прогонени ръкави – това е моделът, който американското модно списание Vogue нарича “Фордът сред роклите”.
Коко харесва сравнението и твърди: “Аз създавам “фордове”, а не “Ролс ройс”-и”. Защото, дори и дамите с по-скромни доходи могат да си позволят късата черна рокля.

Чантичката 2.55
Култовата чантичка 2.55 се появява през февруари 1955 година – датата на “раждане” дава и името й. Популярността й, въпреки ограничените в началото бройки и високата й цена, расте от година на година. В началото дори във френските бутици не продават повече от една бройка на седмица – толкова скъпо удоволствие е 2.55.
Преди да се появи този аксесоар, дамите се налага да носят със себе си какви ли не “торби”, които разбира се им причиняват много неудобства. Коко Шанел избавя жените от този проблем, подарявайки им малка, стегната чантичка с правоъгълна форма и дълга дръжка.
Моделът 2.55 се носи много удобно на рамо. В началото чантичката е в любимия на Шанел черен цвят, но после се появяват и други версии – с най-различни цветови оттенъци и с разнообразни десени и декорации.

Костюмът от туид
Туидът и джърсито са смятани за груби тъкани, подходящи изключително за ушиването на мъжки костюми. Но Шанел разрушава стереотипа и създава дамски костюм от туид, който става синоним на разкош и елегантност.
Такива костюми носят звездите от киното и светските дами. Дори първата дама на САШ Джаки Кенеди предпочита туида. Между другото, идеята за дамския костюм от груба тъкан като туида, хрумва на Шанел пак благодарение на Бой Капел, който я заинтригува със своя “английски стил”.
Първото представяне на костюма от туид, съставен от втален жакет и тясна пола е през 1923 година, но тогава среща много хладното отношение на критиците. Второто му раждане е през 1954 година – жените масово харесват простата кройка и елегантността на линиите.



Обувките в два цвята
Коко Шанел е причастна към създаването не само на култови облекла. Благодарение на безупречния й вкус се появяват и двуцветните обувки, които също се превръщат в знак за фирмения стил на френската модна къща.
Модната диктаторка предпочита удобната обувка с не много висок ток, а съчетаването на бежово и черно смята за едно от най-удачните. Обувка с бежова основа и нос от черна лачена кожа решава едновременно две задачи – привлича вниманието и визуално намалява дължината на дамското ходило.
Днес дизайнерите от цял свят използват активно тази идея, като предлагат далеч по-смели и оригинални цветови решения. Но бежовите пантофки с черен нос и еластичен гръб, обхващащ петата, си остават неостаряваща класика от Шанел.

Аксесоари и перли
Шанел ненавижда засуканите и претрупани тоалети. Залага на простотата и аскетичността. Но за аксесоарите е безпощадна – трябва да са колкото се може повече.
Самата тя винаги носи в големи количества аксесоари – от перлените гердани до елегантните шапки. Лаконичната огърлица от перли може да е чудесно допълнение към късата черна рокля и костюма от туид, но си пасва чудесно и с обикновена моряшка фланелка.
Шанел превръща перлите в моден и демократичен аксесоар, макар че преди нея са смятани за нещо, което може да се ползва само от висшата класа. Нещо повече, Коко нагледно демонстрира как без да накърни репутацията си, човек може да съчетае скъпоценности и бижутерия, смятана преди това за евтина имитация. Добрите страни на бижутерията – достъпност и възможността да се носи с всекидневни облекла – много бързо популяризират идеята на Коко Шанел.



Късите прически
Коко Шанел, както пише в биографичната книга Анри Гидел, “упорито насажда късите прически”. Преди Шанел жените не посягат на косите си. Но по волята на модната диктаторка всички изведнъж предпочитат да скъсят къдриците си. На знаменитата улица Рю Камбон се нанася коафьорът Антоан, създател на прическата “a la garcon” и ателието му никога не остава без върволица от клиентки.
Новите тенденции в прическите водят до появата и на нов вид шапки, приличащи на камбанки. Тези шапки се “нахлупват” чак до веждите, предният им край прикрива погледа. Така носи шапките си и самата Коко Шанел, както и милионите почитателки на нейният безупречен стил.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...