28 август 2021 г.

Йохан Волфганг фон Гьоте се ражда на 28 август 1749 година във Франкфурт на Майн. Баща му е юрист с чин на имперски съветник, майка му е от средите на знатното дворянство. Йохан започва много рано да чете, на седем години вече знае латински и гръцки. На 16 години Гьоте започва да учи в юридическия факултет на Лайпцигския университет. Обаче правото не го влече, защото се чувства омагьосан от литературата и изкуството. Затова съвсем скоро се завръща у дома, а малко по-късно става студент в университета в Страсбург. Там Гьоте се увлича и по медицината, чете много и изучава естествени науки. През 1769 година издава първата си книга със стихове. Не след дълго вече е един от идеолозите на литературното движение “Буря и натиск”, станало много популярно в Германия. Основни теми в това литературно течение, оказало голямо влияние върху Гьоте, са силната личност, геният, висшият човек.

През 1771 година Гьоте завършва дипломната си работа по право и получава докторска степен. Следващите 4 години практикува като юрист. В същото време издава нови творби: романът “Страданията на младия Вертер” (1772), историческата драма “Гьоц фон Берлихинген” (1773). През ноември 1775 година Гьоте се мести да живее във Ваймар, където е поканен от херцог Карл Август. Там става един от управителите на херцога. Във Ваймар се запознава с Фридрих Шилер. Познанството на двамата се оказва много благотворно за развитието на немската литература.



Йохан Гьоте не обича светските приеми, никога не е посещавал нито Париж, нито Лондон. Жени се не за дама от знатното общество, а за обикновената цветарка Кристиане фон Гьоте- Вулпиус. Но в живота му жените заемат много важно място. Гьоте търси в жената идеала за “вечната женственост” и това му “увлечение” е за цял живот.

През 1795-1796 година пише романа “Вилхелм Майстер – години на учение”. През 1808 година излиза първата част на трагедията “Фауст” – върхът в творчеството на Гьоте. Той работи по втората й част до последните си дни.

Но Гьоте не е само прозаик. Майстор е и на поетичната форма, а освен това може да се похвали и с постижения в естествените науки. Има няколко работи по сравнителна морфология на растенията и животните; трудове по физика, геология и минералогия, и не на последно място – по медицина.

Йохан Волфганг фон Гьоте почива на 22 март 1832 година във Ваймар. В историята името му остава като едно от най-големите сред поетите, както и като безспорният гений на немската литература изобщо.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...