1 август 2021 г.

Първите сведения за кислорода стават известни в Европа от китайски ръкописи, датирани от VIII век, в които китайските учени разсъждават върху това, че не целият въздух, а само “активната част” в него поддържа горенето. В началото на XVI век Леонардо да Винчи разсъждава над свойствата на въздуха, като изказва мнение, че в него има две съставки, без една от които огънят не гори, а човек не може да диша.

Антоан Лавоазие
Официално се смята, че молекулярният кислород е открит от английския химик, философ и теолог Джоузеф Пристли на 1 август 1774 година. Опитната постановка, която използва Пристли е като фокусира със силна лупа слънчеви лъчи към  херметично затворен съд, в който се намира живачен оксид.
Пристли обаче не разбира, че е открил нов прост химически елемент. Той смята, че е отделил една от съставните части на въздуха и нарича този газ “дефлогистиран въздух”*. За откритието си Пристли пише на известния френски химик Антоан Лавоазие. През 1775 година ученият установява, че кислородът е съставна част на въздуха, киселините и се съдържа в множество други вещества.

Карл Шееле
Няколко години по-рано – през 1771 година, кислород получава и шведският химик Карл Шееле. Той нагрява селитра и сярна киселина и след това разлага получилият се азотен окис. Нарича този газ “огнен въздух”, заради свойството на кислорода да поддържа горенето. Ученият описва откритието си в книга, която издава през 1777 година. Шееле също изпраща съобщение за откритието си на Лавоазие. Като се възползва от информацията от Пристли и Шееле, Лавоазие успява напълно да установи природата и свойствата на получения газ.

Така за откриватели на молекулярния кислород може да се смятат и тримата учени, допринесли за разгадаването на тайните на този химически елемент.

-----------
* В ранните етапи от развитието на химията като наука се смята, че съществува хипотетична ефирна субстанция - "свръхтънка материя", която се съдържа в горящите вещества, и която се освобождава от тях при изгарянето им. Нарича се флогистон.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...