5 август 2019 г.


На снимката не е запечатан килим с футуристична щампа. Така изглежда в много голямо увеличение под микроскоп разрез от обикновена… скилидка чесън. Разноцветните правоъгълници са кристали на калциев оксалат, тоест, сол на калция и оксаловата киселина.

За какво му е на чесъна калциевия оксалат? Учените нямат отговор на този въпрос. Най-вероятно, синтезирането на кристалите служи на растението, като механизъм, чрез който да се избави от излишните количества натрупан калций.


За човек това съединение е много вредно; всъщност, всички соли на оксаловата киселина са силно отровни. Но в чесъна съдържанието на калциев оксалат не е голямо, затова може да го ядем без да се опасяваме, дори и хората, които страдат от камъни в бъбреците, макар една от разновидностите на бъбречните камъни да са точно от чист калциев оксалат. Самото съединение е много трудно разтворимо във вода.



Кристали калциев оксалат се образуват и по стените на кеговете за бира. Хранещите се с оксалати бактерии се множат и в крайна сметка развалят вкуса на бирата.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...