5 декември 2017 г.


Археолози съобщават за откриването на 15 000-годишна огърлица, изработена от кост, за която предполагат, че пресъздава по форма женска фигура. Откритието е направено по време на разкопки в пещерата Влакно на остров Дуги Оток в Хърватия.

Пещерата Влакно е разположена в средата на остров Дуги Оток и е с голям вход, който е с изглед към съседния остров Рава. В близост има пресноводен извор, което прави мястото изключително удобно за живот на малка общност в праисторически времена. Разкопки в пещерата се извършват в продължение на повече от 15 години. До момента изкопите са достигнали до дълбочина от 5 метра, разкривайки няколко културни пласта, които могат да се проследят до около 19 500 години назад във времето.


Досега на разкопките са открити кости от по-големи животни като елени, диви коне и турове, което предполага, че праисторически обитатели на пещерата са разчитали основно на лова като средство за прехрана.
Намерени са и множество сечива и оръжия, сред които и костни харпуни, което е особено забележително откритие: използването на харпуни в югоизточна Европа е изключително рядко срещана практика преди мезолита.


Д-р Дарио Вуевич, изследовател от катедрата по археология към Университета в Задар, разказва пред местното издание zadarski.hr за новото откритие. По думите му, изрязаната от кост висулка на огърлица е изобщо първото изображение на човешка фигура от палеолита, откривана досега на територията на Хърватия.


Експертите са нарекли фигурката „Лили“ в чест на своя колега, която дълги години е участвала активно в разкопките в пещерата Влакно. Въпреки че при „Лили“ не са налице известните физически атрибути, каквито притежават по-известните ѝ аналози, като прочутата Вилендорфска Венера, например, но всички предмети с подобна форма  се описват като женски фигури и спадат към категорията на т.нар. „палеолитни Венери“.

Според Вуевич, подобни са и фигурките, откривани в Долни Вестонице в Чехия и край село Мальта в Сиибир, Русия.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...