25 февруари 2020 г.


Експерти са дегитализирали една от най-големите известни ранни карти на света, върху която присъстват характерните за онези времена митични същества и текстови описания. Картата е ръчно рисувана преди 430 години от Урбано Монте. Столетия по-късно колекционерът Дейвид Рамзи и неговият племенник старателно са сканирали всичките 60 страници на картата, които първоначално са подвързани заедно в атлас. Така, двамата за пръв път след създаването ѝ, са сглобили в пълен вид картата, каквато е била и преди повече от 4 века.

За картографа, изчертал картата през XVI век, се знае съвсем малко. Но благодарение на творението ми, може да разберем, как хората са си представяли света по онова време.

Картата в дигитален вид, по начинът, по който е рисувана. Урбано Монте е записал инструкции, в които посочва, че листите ѝ следва да се "сглобят" върху плоскост с размери 10 х 10 фута (около 3,5 х 3,5 метра). 
Картата е завършена през 1587 година в Милано и показва света с много подробности, като е определяна за една от най-добрите за епохата. Светът е представен като погледнат отгоре, откъм Северния полюс. Този тип перспектива не се ползва често от картографите по онова време. Върху картата на Урбано Монте Япония е с посочени значително повече имена на градове, отколкото други карти, чертани от негови съвременници. Това се обяснява с факта, че Монте се среща с делегация от Страната на изгряващото слънце, която посещава Милано през 1585 година, пише Дейвид Рамзи в уебсайта си.



Картата обаче показва и някои от погрешните схващания, характерни за онова време, като кораби, атакувани сред морската шир от еднорози и русалки.

Освен митичните същества, изрисувани по картата, в Африка картографът е нарисувал съвсем реални камила и лъв


Кралят на Испания е нарисуван в близост до бреговете на Бразилия. Придружаващите го явно не забелязват русалката, нарисувана точно до тях.

Японските селища и природни наименования са много повече, отколкото на други карти от същия период

Еднорог, няколко дявола, както и човек-гущер са нарисувани върху територията на Сибир
Такива неща няма да открием в съвременните дигитални платформи като Google Maps, но пък имаме един трогателен поглед към представите на картографите от XVI век.

Необичайната проекция и форма на картата – кръгла, с поглед „отгоре“ – е използвана, защото авторът ѝ е искал да покаже по-точно формата на Земята.
„Монте е искал да пресъздаде върху двуизмерна повърхност цялата планета във форма, колкото се може по-близо до триизмерната сфера. Неговата проекция прави точно това, въпреки изкривяванията, които се получават около южния полюс“, обяснява Рамзи.

Африка, както и Северна Америка изглеждат разтеглени
Когато картата бъде наложена и ориентирана по съответните географски ориентири, се забелязват различни изкривявания на части от света, както и някои доста неточно предадени форми. На картата на Монте Антарктика заема особено голяма площ, „което му позволява да включи всички спекулативни идеи за Антарктика, масово разпространявани в географски издания и описания от XVI век“, пише още Дейвид Рамзи.



Цялата дигитализирана карта на Урбано Монте може да се разгледа в блога на Дейвид Рамзи. Там е също и видео, което представя картата като проекция върху глобус, на база на платформата Google Earth.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...