16 декември 2017 г.

Снимки NASA
В унисон с наближаващите празници, екипът, работещ с космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA публикува една от хилядите снимки, показваща вихрушка от звезди, подобна на онези, които може да видим в играчките – снежни глобуси.

Звездите, заснети в този кадър, са от сферичния звезден куп Messier 79, или M79, който се намира на 41 000 светлинни от Земята, в посока към съзвездието Заек. По други каталожни класификации клъстерът е известен още и като NGC 1904.

Звездите купове са гравитационно обвързани групи от звезди и понякога броят на им в такива струпвания достига до 1 милион. В M79 се намират около 150 000 звезди, събрани в област с диаметър от само 118 светлинни години. В тези огромни „звездни кълба“ се намират и някои от най-старите звезди в галактиката ни, чиято възраст се оценява на около 11,7 милиарда години.


Повечето звездни купове са групирани около ядрото на галактиката ни. М79 обаче се намира почти точно на противоположната страна от центъра на галактиката. Едно от възможните обяснения за необичайното му местоположение е, че в неговия район може да е налице по-висока от средната плътност на звезди, което е спомогнало за формирането му. Другата възможност е M79 да се е формирал в необичайна галактика-джудже, която е била погълната от Млечния път.

В кадъра, заснет от „Хъбъл“, подобните на Слънцето звезди са в жълт цвят. Червените звезди са ярки гиганти, които се намират на „финалната права“ от живота си. Повечето от сините звезди, пръснати из целия клъстер, са остарели, изгарящи хелий светила. Тези ярки сини звезди са изразходвали запасите си от водородно гориво и в момента в ядрата им протича термоядрен синтез от хелиеви атоми.


Разпилените по-слаби сини звезди са „сини скитници“. Това са също необичайни звезди, които имитират поведението на горещи млади светила. Те обаче са формирани или чрез сливането на звезди в бинарна система, или са резултат от сблъсъка на две гравитационно несвързани звезди от пренаселеното ядро на M79.

Звездният куп е открит от френския астроном и геодезист Пиер Франсоа Андре Мешен през 1780 година. За откритието си той пише на Шарл Месие, който го включва в своя каталог с „некометни обекти“. Около 4 години по-късно, използвайки по-голям телескоп от този на Месие, Уилям Хершел различава звездите в М79 и го описва като „сферичен звезден куп“.

Изображението е комбинирано от наблюдения, извършени през 1995 и 1997 година с помощта на Wide Field Planetary Camera 2 на космическия телескоп „Хъбъл“. Червеният, зеленият и синият цвят, използвани в обработката на изображението, представляват естествения изглед на клъстера.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...