26 октомври 2017 г.


„Абсолютно уникални“ – така експертите наричат тези древни находки, които нямат аналог и поради това затрудняват археолозите в намирането на отговор на въпроса, представителите на коя култура са ги изработили?

Находките са от праисторически некропол, означаван като Турист-2, който се намира близо до източния бряг на река Об в Новосибирск. Най-голяма сензация е фигурка, изработена от неустановен до момента органичен материал, която представя антропоморфно същество с украса за глава, за която се предполага, че представлява пера от птица.
А дали това не е опит да се предаде сиянието на ореол над главата на някакво божество? Изследователите полагат всички усилия, за да установят смисъла на интригуващия артефакт.


Корони с пера не са срещани сред находките на археологическите обекти в Сибир, макар че са характерни за Близкия Изток, но с по-късна датировка – хиляда и дори две хиляди по-късни, отколкото находките от Сибир. Затова водещият проучванията на артефактите от Новосибирск археолог, Вячеслав Молодин ги нарича „абсолютно уникални“.

д-р Наталия Басова показва уникалната фигурка с украшение за глава, наподобяващо птичи пера
Ръководителят на експедицията д-р Наталия Басова описва и други от находките: „Открихме фигурка на птица, изработена от кост, която вероятно е била пришита към дреха или се е носила като украшение на врата. Общо намерихме четири антропоморфни фигури, изработени от кост на мамут, пясъчник, бреза и неизвестен за момента материал, който тепърва ще трябва да установим какъв е“, обяснява Басова.

Антропоморфна фигурка, издялана от кост на мамут
„Най-вероятно фигурките са били пришивани към дрехи, тъй като имат подходящи за целта отвори. Открихме и фигурка, за която предполагаме – без да сме абсолютно убедени в заключенията си, че представлява изображение на лос. Артефактите намерихме в стената на изкоп, не в погребение от некропола Турист-2“, уточнява Басова.

В погребение на мъж археолозите са открили катарама, изработена от кост и малки скулптури, включително и с антропоморфни изображения.

Фигурка на птица, изработена от кост. Вероятно е била пришивана към дреха или е носена като огърлица
Първоначалното датиране на обекта сочи края на третото хилядолетие пр.н.е., но са намерени и артефакти от неолита, вероятно датиращи от четвъртото хилядолетие пр.н.е. Открити са също останките от поселение на представители на културата Ирмен, датиращи от бронзовата епоха, както и средновековно тюркско погребение.

За основния некропол учените предполагат, че е от културата Кротово, отнасяща се към средата на бронзовата епоха, но са нужни още изследвания за точната датировка.


Находките вероятно ще бъдат предадени за изложението на най-престижния музей в Русия – Ермитажа в Санкт Петербург.

Пред Siberian Times професор Молодин коментира: „По иконографията си тези фигурки са подобни на културата Окунев или Самус. Но първата не е достигнала до тези територии, а при втората погребалният обряд е съвсем различен. По погребалните практики некрополът в Новосибирск без съмнение се отнася към културата Кротово. Засега не сме открили паралели с други артефакти и обекти. Затова и находките са абсолютно уникални и без преувеличение са достойни за експозицията на Ермитажа“.



Разкопките са много сложни, заради фактът, че естествените почвени наслоявания на терена на Турист-2 са нарушени от гигантска приливна вълна, преминала през обекта преди около 4000 години. Водната стихия е резултат от силно земетресение в региона, твърдят геолози. В наши дни теренът е използван като картофена нива. След това е решено да бъде изоран и в бъдеще да се превърне в паркова зона. Но докато се случи това, мястото е превърнато в нерегламентирано сметище за строителни отпадъци, както и за депозиране на пръст, извлечена при драгажни дейности по река Об.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...