23 септември 2021 г.

Името му остава завинаги в историята като основател на китайската императорска династия Юан. Но Кубилай хан (на монголски е Хубилай, в китайския вариант е Хубилие, а се среща и като Кубилай хан), освен като един от най-известните императори на Китай, е и човекът, под чиято власт се е намирала най-обширната в историята империя. Внукът на Чингис хан – основателят на Монголската империя, успява да постави под свой контрол територии, простиращи се на площ от 33 милиона квадратни километра (трите най-големи по територия държави в света днес, Русия, Канада и Китай, заедно заемат площ от 35 милиона квадратни километра).

За китайците от онова време, начинът на живот, който водят завоевателите им монголи е много различен и далеч от всичко онова, което в Поднебесната се смята за цивилизовано. И все пак, Кубилай хан остава в историята като мъдър, изтънчен и прогресивен владетел. Оценката и на самите китайци е изцяло в положителна посока, а една от причините да бъде приет със симпатии, е, че изцяло приема китайските културни традиции, когато заема императорския трон.


В историческите източници е записано, че Кубилай се ражда на 23 септември 1215 година. Баща му е четвъртият, най-малкия от синовете на Чингис хан – Толуй. Майка му е Сорхагтани Беки и Кубилай е второто от децата ѝ, родени в брака с Толуй. Най-големият от братята Мунке по-късно става четвърти хаган (Велик хан) на монголите и пръв от толуидите, носил тази титла. Втори по възраст Кубилай. След него се раждат Хулегу хан, основател на държавата и династията Илханат. И най-малкият от братята - Арик Боке, с когото Кубилай се налага да води гражданска война, за да наследи начело на Монголската империя брат си Мунке.




Както всеки монгол от този период, Кубилай от най-ранна детска възраст е обучаван да води типичния за номадите в степите живот на воин. Израства като опитен във воденето на сражения воин, умел ездач и ловец. В допълнение обаче, Кубилай се оказва под покровителството на китайски наставник, който от ранна възраст успява да му покаже предимствата на китайската култура и философия. Кубилай е силно повлиян и привлечен от тях и в по-късните му години и бъдещите му решения много често личи това влияние.

Когато през 1251 година най-големият от синовете на Толуй, Мунке, става хаган на Монголската империя, Кубилай е назначен за управител на китайските територии, т.е. Северен Китай, завладени до този момент от монголите. Южната част на Китай все още се намира под управлението на династията Сун, но монголите планират нови завоевателни походи на юг, въпреки неуспешните опити, които правят на няколко пъти  преди това. Китайските летописи твърдят, че като управител на китайските територии Кубилай изобщо не се опитва да променя обичаите и традициите на хората и полага много усилия внимателно да върши административните си задължения. Обгражда се с множество умели китайски съветници, които да му помагат при извършването на някои реформи. Самият факт, че предприетите от него промени се утвърждават, означава, че местното население приема новите правила, които им предлага Кубилай.


През 1259 година по време на военната кампания, която води срещу Южна Сун, умира Мунке. Според някои източници той загива в битка, други пък твърдят, че почива внезапно, докато обсажда рибарския град Хъджоу (на мястото на днешния Чунцин). Смъртта на хагана на практика отново разпалва борбата за властта в Монголската империя. Стига се до воденето на гражданска война, наричана от историците Толуйска гражданска война, която се разглежда и като повратната точка, от която започва разделянето на империята. По това време Кубилай и Хулегу се намират далеч от столицата на монголите Каракорум. Арик Боке се възползва от отсъствието им и се провъзгласява за хаган.



През 1260 година обаче, Кубилай се завръща в Каракорум и оспорва претенциите на по-малкия си брат за трона. В допълнение, с подкрепата на прокитайски настроени привърженици, сам се обявява за хаган. Така започва Толуйската гражданска война, продължила до 1264 година, която в крайна сметка завършва с триумфа на Кубилай. Брат му Арик Боке, след като е изоставен от всичките си приближени и след като губи няколко сражения, се предава на брат си, който от своя страна великодушно му прощава. Разбира се, приближените на Кубилай намират това за мекушаво поведение. Понеже не желае сам да решава съдбата на брат си, Кубилай свиква велик курултай. Междувременно на другия край на империята Хулегу води друга междуособна война с Берке и докато се събере курултаят, Арик Боке се разболява тежко и през 1266 година почива.

След като става едноличен владетел Кубилай може да се съсредоточи върху кампанията срещу Южна Сун. Начинанието се оказва продължително и далеч по-сложно от предишните, тъй като терените и климата в Южен Китай до голяма степен неутрализират най-голямата сила на монголите – бързите им конни тумени. Налага се Кубилай да приеме нови тактически начини за водене на кампанията. Заимства, например, обсадните техники, използвани от народите, с които монголите се сблъскват на запад; създава флота, с която атакува градовете по южното китайско крайбрежие.

Постепенно нововъведенията във воденето на битките и обсадите му носят победа след победа. Стига се до решаващата битка при Ямън през 1279 година, в която династията Юан постига разгромна победа и с това слага край на династията Южна Сун. Завладяването на Южна Сун е впечатляващо военно постижение, което превръща Кубилай хан в първият човек с некитайски корени, завладял цял Китай.

Официално още през 1271 година Кубилай провъзгласява създаването на династията Юан и обявява за столица на империята Канбалик (днешен Пекин). След падането на Сун, постига най-голямото териториално разширение на Монголската империя. Едновременно с това обаче, търпи неуспехи във водените военни кампании срещу виетнамските племена и японците.


В годините, когато е начело на династията Юан и едновременно е хаган на Монголската империя, териториите, които формално са под властта му се простират на площ от 33 милиона квадратни километра – най-обширните земи, владени от един човек през цялата история. Реално властта му се разпростира ефективно само над китайските владения и Монголия, макар че като хаган запазва възможностите за влияние и в другите ханства, на които е поделена империята -  Златната орда (или Ханството Кипчак) владеещо Западна Русия, Илханатът под чието управление е Близкия изток, Чагатайското ханство в Централна Азия, носещо името на Чагатай хан.



Кубилай предприема редица реформи, за да стимулира икономическия растеж. Заема се с възстановяването на Великия канал и ремонта на обществени сгради и пътища. Водоснабдява Пекин, като инженерите по негова заповед чрез 30-километров канал довеждат вода от извори в планината Шеншан. Възстановява частично разрушените при монголското нашествие напоителни канали. Отделя голямо внимание на изкуствата и демонстрира толерантност по отношение на всички религиозни течения, с изключение на даоизма.
Империята му е посетена от няколко европейци, сред които и венецианският търговец Марко Поло, който среща хана в лятната му столица Шанду и постъпва на служба при него. След завръщането си в Европа Поло за три години попада в затвор, където диктува спомените си на някой си Рустичано и така Старият континент научава за изумителния различен свят на изтока.

Кубилай хан почива на 18 февруари 1294 година. Наследява го внукът му Темур хан (Олджейту хаган), който управлява до 1307 година. Но на практика династията Юан просъществува по-малко от век след смъртта на Кубилай.
Кубилай става основател на китайска императорска династия. В китайската история е записан с посмъртното си династично име Шидзу (始祖, т.е.“Основател на династията“). Той обаче е и последният, пети по ред от Великите ханове на Монголската империя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...