1 август 2017 г.

Тунелите в Града на Давид
Археолози, работещи по разкопките на Града на Давид в Йерусалим са открили доказателства, че един пасаж от Библията е исторически достоверен.

В Националния парк “Йерусалимски стени” изследователите са попаднали на множество обгорели артефакти, датиращи отпреди 2600 години. Това потвърждава записаното в Библията: опожаряването на Йерусалим при превземането му от вавилонските войски. Историята приема, че Йерусалим пада около 587-586 г. пр.н.е.

Мястото, където при разкопките от този археологически сезон са открити обгорените керамични фрагменти
Сред находките има обгоряла керамика, храни, гроздови семки и кости, всичко засипано под слоеве от пепел. Експертите смятат, че това са допълнителни доказателства, че “вавилонците изгориха всички домове в Йерусалим”, както е записано в Книгата на пророк Йеремия от Стария завет.

Археологическият екип към израелското министерство по античността е открил артефактите под слоеве каменни отломки в източната част на Града на Давид. Сред тях са десетки керамични съдове, използвани за съхранение на зърно и течности. Много от съдовете са с печати по дръжките и декорирани с орнаменти, които позволяват на експертите да ги датират отпреди 2600 години.

Дръжка от керамичен съд, маркирана с печат, характерен за административната система от края на юдейската династия
“Тези печати са характерни за края на Първия храмов период. Използвани са по времето на административната система, развила се към края на юдейската династия”, обяснява д-р Джо Узиел, ръководител на разкопките.

Фактът, че следите от опожаряване могат с точност да бъдат датирани отпреди 2600 години, потвърждава библейските свидетелства за инвазията от страна на Вавилон и твърденията, че градът е напълно опожарен. Първото споменаване за това събитие се появява в Книгата на пророк Йеремия, където е записано:
“…12. В петия месец, в седмия ден на месеца, - тая беше деветнайсета година на вавилонския цар Навуходоносора, - дойде в Иерусалим Навузардан, началник на телопазителите, който предстоеше пред вавилонския цар,
13. и изгори дома Господен, царския дом и всички къщи в Иерусалим, и всички големи къщи с огън изгори…” (Йеремия 52:12-13)

Разкопките наистина показват, че големи части от града са били разрушени много бързо в силен пожар, пише Times of Israel. Все пак, съществуват и признаци, че други райони на града са останали незасегнати от пожара, което донякъде означава, че не целият град е опожарен в такава степен, в каквато го представя Библията.

“Изглежда, че не всички сгради са били унищожени в рамките само на еднократен акт. Някои са унищожени от пожар, но други просто са изоставени от жителите”, казва д-р Узиел.

Но като цяло разкритията добавят нови доказателства към вече съществуващите: открити по-рано вавилонски наконечници за стрели, датиращи от същия период. Това може да се приеме за солидно доказателство, че опожаряването на Йерусалим е както исторически доказано събитие, така и библейски точно отразено.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...