18 юни 2017 г.


Съвременните училища трябва да учат децата не да зубрят фактите, а самостоятелно да различават истината от дезинформацията и глупостта.

Това заяви известният космолог от САЩ Лоурънс Краус на пресконференция в лабораторията на Касперски по повод откриването на фестивала Kaspersky Geek Picnic.

„Днес в света възниква нов проблем - гигантското количество информация, при която има както истината, така и „алтернативни факти“, както сега обичат да казват в Америка. Големият брой такива „факти“ кара някои хора да живеят в алтернативна реалност, която им се струва толкова истинска, колкото и реалният свят“, заяви ученият.

Според него последните 20 години информационната картина на света се промени – днес всеки човек има мобилен телефон с достъп до интернет и може както да получава, така и да произвежда лъжлива информация. По думите му мнозинството хора просто не е приспособено към обработката на такова количество информация, поради което днес кампаниите за политическа или научна дезинформация работят толкова ефективно. Пример за това стана президентската кампания в САЩ миналата година, смята Лоурънс Краус.

„Ето защо днес главната задача на образованието е да учи хората не на факти, а как да различи истината от глупостта. В САЩ такова образование няма. При нас науката се преподава като набор от някакви факти и истини, тя не се преподава като процес, който позволява да се стигне до тези факти и да се проверят другите твърдения, базирайки се на емпирични критерии“, продължава американският космолог.

Според него модернизацията на образованието трябва да стане главен приоритет днес на САЩ, за да не се стигне до намаляване на скоростта на икономическото и научно развитие. „Струва ми се, че именно това трябва да възпитаваме в подрастващото поколение, за да може то да живее нормално в 21 век. Ако не успеем да направим това, тогава бъдещето на целия свят и на самата демокрация ще бъдат застрашени“, предупреди ученият. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...