4 юни 2017 г.

Норвежки геофизици са установили, че гигантските кратери на дъното на Баренцово море са възникнали в резултат на разпадането на газови хидрати в края на последния ледников период. Съобщение за изследването си те са публикували в EurekAlert.

Разпадането на кристалните съединения, в които се съдържа природен газ, е довело до взривно отделяне на метан, вследствие на което са се формирали наблюдаваните в днешно време природни релефи по океанското дъно.

До изводите си авторите достигат, след анализ на около сто кратера на дъното на Баренцово море, чийто диаметър варира между 300-1000 метра.


С помощта на симулация експертите са потърсили отговор за времевия диапазон, когато газовите хидрати са започнали да се разпадат. Това се е случило преди около 15-17 000 години. Поради намаляването на водното налягане, преди около 11 хиляди години, процесът е приключил с експлозии от балоните, запълнени с метан на дъното.

Изследването е важно за преноса на метан в хидросферата и атмосферата на планетата, тъй като природното съединение представлява силен парников газ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...