1 юни 2021 г.

Когато чуем блондинка, неминуемо един от образите, които асоциираме е този на Мерилин Монро. Норма Джийн Мортенсън, както са рождените ѝ имена, се ражда на 1 юни 1926 година в Лос Анджелис. Тя е третото дете на Гладис Пърл Бейкър, по баща Монро. Майка ѝ е дъщеря на имигранти от Средния Запад, преселили се в Калифорния. Наема се на всевъзможни нископлатени работни места във филмовата индустрия. Третата си дъщеря кръщава Норма в чест на любимата си актриса Норма Талмидж.

Когато е на петнадесет години Гладис се омъжва за девет години по-възрастния Джон Нютън Бейкър. В брака им се раждат две деца - Робърт и Бърнис. Но през 1921 година се развежда и бившият ѝ съпруг взема със себе си двете деца и се завръща в родния си Кентъки. Гладис се омъжва за втория си съпруг Мартин Едуард Мортенсън през 1924 година, но двамата се разделят преди тя да забременее с Мерилин Монро. Формално разводът им приключва чак през 1928 година, но идентичността на бащата на Монро остава неизвестна.

Две седмици след раждането ѝ, бъдещата световно известна кинозвезда е предадена на грижите на приемно семейство. Майка ѝ живее при приемните родители и едва през 1933 година успява да се сдобие с достатъчно стабилна работа, за да си купи малка къща в Холивуд  и да вземе със себе си дъщеря си.




Но с това трудното детство на Норма не приключва. Няколко месеца, след като заживяват в Холивуд, през лятото на 1934 година, психичното здраве на майка ѝ се влошава и е настанена в психиатрична клиника. Норма се оказва сама и за да не попадне в сиропиталище, грижите и попечителството върху нея поема приятелката на майка ѝ Грейс Годард. През 1942 година семейство Годард се налага да се премести във Вирджиния и за да не бъде отново настанена в сиропиталище на 19 юни 1942 година, когато е едва навършила 16 години, Норма Джийн се омъжва за съседското момче - 21-годишният работник във фабрика Джеймс „Джим“ Дохърти. Година след сватбата им Джеймс става моряк в търговския флот, а Норма започва работа в авиационен завод. С това първият брак на бъдещата световна знаменитост приключва. През 1944 година, вече осемнадесетгодишна, Норма Джийн получава първия си хонорар за снимки като фотомодел. 5 долара на час - толкова взема за първите си изяви като модел. Но снимките ѝ са отпечатани в 33 списания и изгряващата звезда е забелязана.


През март 1948 година, вече под псевдонима Мерилин Монро, подписва първият си договор с филмово студио - за шест месеца е наета на работа в "Колумбия Пикчърс". По-късно, когато вече е утвърдена звезда, сама споделя, че в началото на пребиваването ѝ  в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване.

След излизане на екран на филмите "Ниагара"  и музикалната комедия „Господата предпочитат блондинки“ през 1953 година, кариерата на Мерилин Монро бързо поема нагоре. Тя вече е звезда и секс символ. И в " Маймунджилъци" Мерилин Монро за пръв път се появява в образа на платинено руса блондинка.



Общо в биографията ѝ са записани 30 роли в киното.

През 1951 година съдбата среща Мерилин Монро с бъдещия американски президент Джон Кенеди. В Холивуд плъзват слухове за любовна афера между двамата, но доказателства за нея така и не излизат на бял свят. Десетилетия по-късно за интимната им връзка все още се носят легенди.

През януари 1954 година Монро отново се жени. Новият ѝ съпруг е звездата от американския бейзбол Джо Димаджо. Но бракът им продължава едва 9 месеца. А през март на същата 1954 година Мерилин получава наградата "Най-популярна актриса" и подписва нов договор с филмовото студио.

През 1956 година Мерилин Монро се жени за трети и последен път. Новият ѝ съпруг е Артър Милър. Това е най-продължителният ѝ брак - издържа цели четири години и половина.

Но животът на супер звездата Мерилин Монро приключва в нощта срещу 5 август 1962 година. Актрисата почива в Брентууд, Калифорния. Версиите за внезапната смърт на едва 36-годишната звезда са много, но официално след аутопсията е записано, че почива вследствие на свръхдоза сънотворни.



11 години след смъртта ѝ, Елтън Джон посвещава на Мерилин Монро песента "Candle in the Wind, която освен хит е и музикален "разказ" за краткия, но бурен и ярък живот на безсмъртната платинена блондинка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...