1 юни 2021 г.

Първият брой на американското списание Action Comics, в който е включен разказ в картинки с най-прочутия герой в този тип забавна литература - Супермен, излиза на 1 юни 1938 година. Историите за приключенията на Супермен са хрумване на Джери Сийгъл, а известният и познат на всички по света образ на мъжа в прилепнал по тялото син костюм с червена буква S на гърдите, е нарисуван от канадския художник Джо Шустър. 

За мнозина може да се окаже изненадващ фактът, че сюжета за комикса се ражда на база библейските сказания за пророка Мойсей. За да спаси сина си от гнева на фараона, който заповядал да се убиват всички новородени еврейски момчета, майката на Мойсей го слага в кошница и го пуска по течението на реката. Малкото момченце е открито от дъщерята на фараона, която го взема и го осиновява. Родителите на Супермен постъпват по подобен начин, за да спасят новородения си син. Родната им планета Криптон е обречена да загине, затова те слагат сина си в космическа капсула, с която той попада на Земята. На нашата планета детето от Криптон намира нов дом и родители, които да го обичат.


Както се полага на един супер герой, Супермен е пазител на онези, които нямат силите да се защитят сами, борец за справедливост, страшилище за всевъзможни престъпници, олицетворяващи световното зло. В надарения с извънземни сили супер мъж се влюбва, разбира се, най-красивото момиче, а хората постоянно попадат в клопките на зли гении, когато той не е наоколо.




Героят от комиксите Супермен е безсмъртен и неуязвим. Може да го убие само Криптонит - радиоактивно вещество от неговата родна планета.

По комиксите за Супермен са заснети много филми. Първият от филмите със супер героя излиза през 1948 година. Между 1978 и 1987 година пък излиза трилогията за Супермен, която се превръща в много доходоносна за създателите си. Успехът на филма до голяма степен се дължи и на участието в главната роля на Кристофър Рийв. А през 2006 година по кината излиза най-новата екранизация - "Завръщането на Супермен", в която ролята на супер героя е изиграна от Брандън Раут.

В момента някои от първите броеве на списанието с комиксите за Супермен се предлагат от време на време на търгове и цената им е винаги достига супер нива, които са достойни за авантюриста със синия костюм и червеното наметало, роден на Криптон, защитаващ Земята...


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...