23 април 2017 г.


Преди 13 000 години рояк от малки фрагменти от комета удря Земята и предизвиква катастрофа. Хиляди праисторически хора намират смъртта си, а катастрофалното явление става причина за малка ледникова епоха и изчезването на животински видове.

Това твърдят учени от Единбургския университет, които откриват потвърждение на хипотезата си сред древните каменни релефи на Гьобекли тепе.


Авторите на разработката са Мартин Суитман и Димитриос Цикритис, а цялото им изследване може да се прочете в Mediterranean Archaeology and Archaeometry. Двамата изследователи не са археолози или историци, а инженери. Изследването им се фокусира върху един от каменните монолити в Гьобекли тепе, известен като "колоната с лешояда". Най-древният храмов комплекс  в Гьобекли тепе, в южната част на Турция, датира най-малко от деветото хилядолетие пр.н.е.


Учените от Единбург изхождат от хипотезата, че рисунките върху каменните колони в архаичния комплекс представляват разположението на небесните тела. С помощта на специализиран софтуер те извършват сравнителен анализ на астеризмите (съзвездията) и стигат до заключението, че около 10 950 г. пр.н.е. на Земята може да е паднала комета. За многобройните жертви на тази катастрофа, по тяхно мнение, говори изображението на човек без глава.




Последвалият след това събитие период от края на XI-тото до края на X-тото хилядолетие пр.н.е., т.нар. късен дриас, е белязан от рязко застудяване.

Смята се, че тази епоха е изиграла ключова роля в развитието на човечеството, като е довела до появата на селското стопанство и установяването на първите цивилизации.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...