22 април 2017 г.


Учените, които провеждат изследвания на останките от Homo floresiensis, вид ниски на ръст човекоподобни същества, открити на остров Флорес през 2003 година, твърдят, че резултатите от работата им следва да сложат край на популярната теория, че този вид е еволюирал от предшественик на съвременния човек.

Изследването се ръководи от д-р Деби Аргуе от школата по археология и антропология към Австралийския национален университет. Екипът е установил, че няма наличия за това, високото 1,1 метра човекоподобно същество да е еволюирало от много по-високият Homo erectus, единственият друг ранен хоминид, за когото науката е наясно, че е обитавал същия регион, по същото време.

Това е една от съществуващите теории за произхода на вида, който популярно наричат "хобити". Откакто са открити костите от Homo floresiensis, учените се опитват да установят, дали е различен от човешкия вид.

Пещерата на остров Флорес, където са открити останките от Homo floresiensis
Проф. Колин Гроувс, който е участник в екипа на д-р Аргуе, заявява пред The Guardian, че теорията, свързваща "хобитите" с азиатските представители на Homo erectus - най-ранният от нашите предци с пропорции като на съвременния човек, "беше една добра научна хипотеза". "Ние обаче смятаме, че тя вече е напълно опровергана", цитира думите му австралийския клон на Guardian.

Гроувс подчертава, че изследователите са започнали изследванията си с абсолютно освободени от предразсъдъци умове. Но констатациите им подкрепят друга популярна хипотеза: че Homo floresiensis в действителност е много по-примитивен вид от Homo erectus и притежава характеристики по-близки до Homo habilis, който живее преди 1,65 - 2,4 милиона години и е най-древният представител на човешкия род.

Учените са събрали за анализ 133 проби - от черепа, мандибулата, скелета и образци от зъби, от различни древни и по-късни видове, открити на различни места по цял свят, включително в Африка и Европа. Този брой проби е най-мащабната колекция, анализирана до момента. Повечето предишни изследвания са извършвани само по образци от черепа и долната челюст.


Освен това учените са използвали модерните методи за статистични анализи, базирани на най-новите налични доказателства. Homo erectus и "хобитите" се оказват с абсолютно различни костни структури и по-специално на челюстите и таза.

"Близката връзка между Homo erectus и Homo floresiensis е отхвърлена, което противоречи на предположението, че изолираните на острова Homo erectus са еволюирали и видоизменили до Homo floresiensis”, пишат учените в статия, публикувана в Journal of Human Evolution.

Заключенията от новото изследване са в подкрепа на теорията, че "хобитите" са еволюирали от друг вид от Африка, най-вероятно Homo habilis, и че двата вида имат един общ прародител. Възможно е Homo floresiensis да е еволюирал в Африка и да е мигрирал, или общият прародител да е мигрирал от Африка и после да е еволюирал до Homo floresiensis, твърдят учените.

Професор Майк Лий от Южния Австралийски музей, разработва статистическите модели за анализ на събраните от изследователите данни. Той казва, че констатациите са много ясни.

Homo floresiensis заема много примитивна позиция в еволюционното дърво на човешкия род. На 99% можем да сме сигурни, че този вид не е свързан с Homo erectus и почти със 100% сигурност да твърдим, че не се касае за малформации на Homo sapiens”, категоричен е Лий.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...