17 юли 2019 г.


Международната организация на ботаническите градини и по опазване на растителните видове (Великобритания) излиза със заключение за общия брой на видовете дървета, срещащи се на Земята. Броят им е определен на около 60 000. Пълното изследване е публикувано в Journal of Sustainable Forestry.

Най-голямо е разнообразието от дървесни видове в Бразилия (8715 вида), а най-малко са видовете в арктическия регион на Северна Америка (под 1400 вида).

Повече от половината (58 процента) дървесни видове се срещат само в един регион на света и не могат да се видят никъде другаде. Учените смятат, че това е фактор, който поставя под опасност съществуването на растенията, в частност заради капризите на климата и човешката дейност.

Около 300 вида дървета са застрашени от изчезване, тъй като популацията на всеки от тях не надхвърля 50 растения. Например, в Танзания расте Karomia gigas, от който вид са останали само шест дървета. Учените се опитват да съберат семената му и да го спасят.



За да изчислят броя на видовете дървета, специалистите са използвали данни, събрани от над 500-те члена на Международната организация на ботаническите градини и по опазване на растителните видове. След съставянето на този списък, смятат учените, ще могат да се насочат усилията в посока на опазване на най-застрашените от изчезване дървесни видове.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...