23 април 2017 г.


В историята на Древен Египет царската столица Амарна е сравнително "нов" град. Построен почти 1200 години след Голямата пирамида (около 1346 година пр.н.е.), целият град е издигнат върху девствена местност по нареждане на Аменхотеп IV, който после става известен като Ехнатон.  Амарна може да се нарече и "столицата на раздора". Издигната на средата между Гиза (Кайро днес) и Луксор, на източния бряг на река Нил, новата столица вдъхновява една част от тогавашния египетски елит, увлечени от новия върховен и единствен бог Атон, провъзгласен от фараона-еретик. В същото време настройва враждебно друга част, привърженици на старите богове и стария ред в Тива.

На практика Ехнатон обявява монотеистичен религиозен култ, в който централна фигура е бог Атон. Радикалният му подход обаче веднага поражда силен отпор в консервативното египетско общество. Противопоставянето е толкова силно, че наследниците на Ехнатон, предани на традиционния пантеон от богове, бързо и умишлено заличават спомена за него и изградената на голо поле столица Амарна веднага след смъртта му.

Ехнатон е "официално" и безмилостно дискредитиран след смъртта му, но наследниците му и по-късните династии не успяват в начинанието да заличат и построеното от него. Своята роля в този неуспех изиграва и фактът, че подобно на еретичните възгледи на фараона за пантеона с богове, архитектурата на Амарна също е много революционна. Например, повечето от храмовете в града са построени без покривни конструкции, което символично не поставя препятствия пред сияйните лъчи на слънчевото божество, за да огряват поклонниците вътре в храмовете. Но по-важното е, че много от монументалните структури са изградени от стандартизирани каменни "тухли", наричани Talatat (за разлика от различните огромни каменни блокове, ползвани до този момент).

И макар Амарна физически да е заличена от лицето на земята от по-късните "консерватори", архитектурните особености на града остават достъпни за внимателните погледи на съвременните историци и археолози; неволно онези, които някога разграждат Амарна, за да заличат спомена за фараона-еретик, в крайна сметка обезсмъртяват името му и наследството му.

В наши дни, с помощта на съвременните компютърни технологии, експерти от Archéovision са създали 3D дигитална реконструкция на Амарна (или както още е известна - Ахетатон).

Оскъдната информация за този древноегипетски град кара учените да използват по-ранни двумерни планове на Карнак. И в този мащабен култов комплекс, намиращ се в северната част на Тива, е използвана техниката за градеж с Talatat. Археолозите са успели да спасят повече от 12 000 Talatat от Карнак, а на много от тях все още са останали следи от декоративните надписи, с които са украсявани стените на храмовете. Нещо повече - учените са успели да идентифицират оцелели стели от Амарна, а на някои от тях са открити изображения от пространственото оформление на столицата на еретика. И накрая, учените са се придържали и към данните за иконографията в храмовете от времето на царуването на Ехнатон.


Екипът, създал 3D анимацията, предстои да извърши още много работа. Все още около 10 000 Talatat, открити по време на разкопки в Карнак, очакват да бъдат идентифицирани и "поставени по местата им". С тази задача се занимава фондацията Карнак, която разчита и на помощта на доброволци в набирането на средства.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...