10 март 2017 г.


8-метрова статуя, вероятно представяща прочутият и уважаван фараон Рамзес II, управлявал древен Египет преди 3000 години, е открита в калта на бедняшки квартал на Кайро. Министерството по античността на Египет официално потвърждава находката и вече определя находката като "една от най-важните, правени някога". Статуята е открита в близост до руините на храма на Рамзес II, издигал се в някогашния Хелиополис, попадащ в източната част на съвременен Кайро.

"Миналият вторник ми се обадиха, за да ми съобщят за голяма находка - колосална статуя на фараон, вероятно Рамзес II, издялана от кварцит", разказва министърът по античността на Египет Халед ал-Ананий.


Фараонът, наричан още Рамзес Велики или Озимандис, е третият от XIX-тата египетска династия. Управлява царството в продължение на 66 години между 1279 и 1213 г. пр.н.е. Провежда няколко военни кампании и разширява териториите на Еигипетската империя, която по негово време се разпростира от Сирия на изток до Нубия (днешен Северен Судан) на юг. Наследниците му го наричат Великият прародител.

"Открихме бюста на статуята и долната част на главата. След това попаднахме на фрагмент от короната, увенчавала главата, както и друг отломък от дясното око на статуята", уточнява Анани.


В четвъртък, 9 март, археолози, служители и местни жители наблюдаваха операцията по изтеглянето на масивната глава на статуята от разкаляната от подпочвени води почва. За целта е използван тежкотоварен повдигач.

Находката е извършена от съвместна египетско-германска експедиция, която освен това попада и на горната част на варовика статуя в реален ръст на фараона Сети II, който е внук на Рамзес II.


Храмът на слънцето в Хелиополис е изграден по заповед на Рамзес II и това кара археолозите да са уверени, че статуята представя точно Великия фараон. Храмът е сред най-големите в Египет. По размери почти два пъти превъзхожда храма на Карнак в Луксор, но е разрушен през гръко-римската епоха. Много от обелиските му са преместени в Александрия или са поели към Европа, а мястото е разграбено и каменните блокове, от които е съграден, са използвани в строежите на зданията в съвременен Кайро.

Експертите ще се опитат да извлекат от калта и останалите части от двете статуи, след което предстои да бъдат реставрирани. Ако успеят в това начинание и се докаже, че колосалната статуя наистина представя Рамзес II, тя ще бъде поставена на входа на Големия Египетски музей, който предстои да бъде открит в Гиза през 2018 година.


Откритието е направено сред порутените жилища и калните улици на работническия квартал на Кайро Матария.

Дитрих Рауе, ръководител на немския екип от експедицията, разказва, че във вярванията на древните египтяни, Хелиополис е мястото, където живее богът на слънцето и следователно не е най-подходящото място за царски резиденции.
"Богът на слънцето е създал света в Хелиополис, Матария. Това обяснявам на всички, които ме питат, дали има нещо интересно на това място. Светът е сътворен тук, на мястото на днешна Матария, така са вярвали в онези времена", цитира думите му The Guardian. И допълва: "Това означава, че може всичко да бъде съградено тук. Статуи, храмове, обелиски, всичко... Но... фараонът никога не е живял в Матария, защото това е било мястото, където живее самият бог на слънцето".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...