9 март 2017 г.


Прочутият католически орден на рицарите тамплиери прекратява съществуването си преди по-малко от 1000 години. Известни с белите си плащове и червените кръстове върху тях, братята тамплиери бързо се прославят като смели воини по време на кръстоносните походи в светите земи, трупат огромни богатства и разбира се - власт. Днес, те са източник на вдъхновение и очарование за археолози, писатели и филмови сценаристи, а всяко ново откритие, свързано с Ордена се превръща в сензация за хората, желаещи да задоволят любопитството си за живота и многопластовата история на загадъчните тамплиери.


Преди няколко години в обработваемите площи на земеделец от Шропшир, Англия, е открита изкуствена пещера. Първоначално, единственият начин да се проникне в скритата под земята пещерна кухина е през заешка дупка. Но след много внимателно проведени разкопки археолозите установяват, че са се озовали в невиждан до този момент храм, който някога са използвали тайнствените рицари тамплиери.


Фотографът от Бирмингам Майкъл Скот решава наскоро да посети тайнствените пещери и да заснеме цялата им древна слава. Не е пресилено да се твърди, че в конкретния случай наистина става дума за наистина историческо чудо, което е уловено в сюрреалистичните кадри, заснети под земята. Благодарение на това, може да направите една виртуална разходка в пещерата и тамплиерския храм под повърхността.

Галериите на подземния храм са се запазили изключително добре, почти 700 години след като са били прокопани. Мястото вероятно е ползвано от тамплиерите като убежище в трудни времена и като свещена земя за поклонение, далеч от любопитни очи.


Формата на подземното убежище е доста специфична, а овалните сводове само засилват усещането за сакрално изживяване. Предполага се, че са изградили храма си по този начин, защото рицарите са искали той да наподобява колкото се може повече Църквата на Божи гроб в Йерусалим - митичното място, където се предполага, че е бил положен Исус Христос след разпятието.


През 2012 година подземните пещери са затворени. Причината е вандалското отношение на посетителите, които бързо изпъстрят стените на уникалния храм с всевъзможни графити и не пропускат случая да изхвърлят всевъзможни боклуци през входа. Със специално разрешение на някои хора обаче им е позволено да слязат под земята, за да извършват проучвания.


Това е само едно от многото кътчета по света, белязани от присъствието на рицарите от Ордена на тамплиерите. Крепости и артефакти, свързани с тях, мога да се видят из цяла Европа и Близкия изток, особено в Светите земи.

След като християнските военни сили са изтласкани от Светите земи, мощта на Орена постепенно започва да отслабва. За да се стигне до времето, когато крал на Франция става Филип IV, който задлъжнява изключително много към тамплиерите. Слуховете и интригите, които той разпространява за Ордена, посяват в обществото недоверие спрямо рицарите тамплиери.

По заповед на Филип IV на 13 октомври, петък, 1307 година всички рицари тамплиери са арестувани. Процесите срещу задържаните и измъчвани тамплиери са водени с даването на лъжливи показания, често изтръгвани от самите обвинени след нечовешки мъки. В крайна сметка доказателствата за предателството им са предадени на папа Климент V, който през 1312 година постановява окончателното разпускане на Ордена на тамплиерите. С това историята им обаче не приключва - напротив, те се превръщат в още по-легендарна и конспиративна организация.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...