19 март 2017 г.

Археолози смятат, че са открили мястото, на което през 480 г. пр.н.е. се събират гръцките бойни кораби, преди да влязат в схватка с персийската флота в залива на Ампелакия, станала известна по-късно като битката при Саламин. Екипът, провел проучванията на място, е открил под водата антични артефакти. С помощта на модерните технологии е проучено какво се намира под водната повърхност.

През ноември и декември 2016 година екип за подводна археология проучва трите страни на залива на източния бряг на Саламина. Проучването е част от тригодишна програма. Фокусът на проведените наскоро изследвания е върху западната част на залива.

Руини от античния Саламин в Ампелакия
Гръцкото министерство на културата публикува официално изявление, в което се казва:
"Това е било търговското и евентуално военно пристанище на класическата елинистична град-държава Саламин. То е най-голямото и най-близо до Атина след трите пристанища на Пирея (Кантарос, Зеа, Моуничиа). Това е било мястото, на което се е събрала най-малко част от обединената гръцка флота в навечерието на голямата битка от 480 г. пр.н.е. Намира се в близост до най-важните паметници, въздигнати в чест на Победата: Полиандреона (гробница) на Саламин и трофея от Киносура. Сведения за древното пристанище на Саламин се появяват в работите на географа Скилакос (IV век пр.н.е.), географът Стрвонас (I век пр.н.е.) и Павзаний (II век)". 

В съобщението на министерството се посочва още, че експертите са открили антични структури в трите части на залива - в северната, западната и южната части. При по-големи промени на водното равнище, структурите са видими и над водата. През февруари приливните нива намаляват и структурите остават на едва половин метър под морското равнище.


Екипът е документирал останките на укрепления, сгради и пристанищни структури, заснети с помощта на фотограметрия и въздушни снимки. Проучени са и топографски и архитектурни особености на видимите структури, като така са създали първата подводна археологическа карта на пристанището.

Учените от университета в Патра са извършели още геоархеологични и геофизични изследвания, чрез които ще бъде направен опит да се възстанови палеографията на мястото.


На 28 септември 480 г. пр.н.е. в Сароническия залив край остров Сламин в Егейско море обединената гръцка флота нанася съкрушително поражение на персийската флота. Победата на гърците обръща в тяхна полза хода на Втората гръко-персийска война.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...