29 март 2018 г.


В безводната американска пустиня лежат необикновени дървени стволове: те са изцяло изградени от халцедон и опал и сияят във всички цветове на дъгата.

Преди 220 милиона години пустинните днес пейзажи на източна Аризона са изглеждали много различно. Били са покрити от гъсти гори, в които растат огромни, достигащи на височина 60 метра, хвойнови дървета, зеленеели са дърветата от видовете гинко и древните саговови, на външен вид наподобяващи ниски, дебели палмови.
Горите са захранвани от мощна система от реки и езера. Водите са изобилствали от разтворени в тях всевъзможни минерали и метали - от силициев диоксид до хром и манган. Тези вещества са изваждани на повърхността с изригваната от вулканите лава и пепел - от запад на юг през днешния парк Петрифайд Форест се е простирала верига от вулкани.


Нерядко върху праисторическата гора са връхлитали бури, разразявали са се мощни пожари, а насекомите са нападали стволовете и корените на дърветата. Повалените от стихиите стволове са се озовавали накрая в речните корита, а после са утаявали на дъното на езерата и в речните вирове. Повечето от тях са изгнивали, но някои са се оказвали заровени под слоеве глина и тиня. Процесите на гниенето им са спирали, когато се окажат под 10-15 метра наноси - няма достъп на кислород, бактериите и гъбичките са недостатъчни.

С хилядолетия стволовете остават да лежат под натиска на метровите наноси. През влакната и порите им преминава вода, а разтворените в нея минерали се утаяват в дървесината, като заместват разрушаващата се органична маса. В междуклетъчните пространства започват да растат кристали на кварца и разновидностите му: лилави аметисти, дъгоцветни опали, жълти цитрини и халцедон. Във вкаменелости се превръщат не само стволовете на дърветата, но и пънове, клони и дори листата и спорите на папратовите растения.


Минават милиони години. Суперконтинентът Пангея се разделя на части. Динозаврите в продължение на милиони години доминират, но и те изчезват. Ледниковите периоди също идват и си отиват. Преди около 60 милиона години платото на Колорадо започва да се издига към днешната си отметка (1500 - 3000 метра надморско равнище) и вкаменилите се някога стволове на повалени дървета се оказват на повърхността.

Когато местните индиански племена се натъкват в пустинята на каменните дървета ги приемат за парчета от копията на бога на светкавиците Шинауава. Навахо пък ги навира "костите на гиганта Йейтс", когото техните предци някога повалили. В продължения на векове индианците изработват от фрагменти от тези "дървета" върхове на стрели и копия, а от по-големи парчета - декорации за стените на домовете си. И до днес може да се видят руините на построената между 1050 и 1300 година "Ахатова къща".


Пръв от "бледоликите" на тези дървета се натъква генерал Уилям Текумзе Шърман. През 1878 година той изпраща няколко "интересни образци" за колекцията на Смитсоновия институт. За скъпоценните и полускъпоценни камъни, търкалящи се буквално по земята, бързо научават някои предприемачи. Съвсем скоро след това от скъпоценната "дървесина" започват да се изработват маси, бюра, преси за хартия и часовници.


През 1962 година участъкът от аризонската пустиня е обявен за национален парк. Днес всички дървета-скъпоценности, срещащи се на територия от 600 кв. км се намират под строгата охрана на закона. Някои от тези "скъпоценности" са разчупени на равни сегменти, но това поделяне не е дело на човешка ръка. Кристализиралите стволове са се пречупили сами, защото заради движенията на земната кора в тях са се образували пукнатини, в които е прониквала вода. През зимата водата се превръщала в лед, който разчупвал крехките минерали.


Останките на древните растения днес привличат много туристи и учени, интересуващи се от палеобиология. Вкаменените "отпечатъци" могат да разкажат много за древния климат на планетата, клетъчната структура на дърветата и дори за животинките, които някога са ги обитавали (в някои стволове са се запазили хралупи и тунелите, изгризани от насекоми).

Но аризонската пустиня не е единственото място, където могат да се видят такива "скъпоценни" дървета. Подобни са откривани в Северна Дакота, Аржентина, Египет и на много други места. В Грузия например, се намира друга вкаменена гора, която милионите години са превърнали в колони от халцедон.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...