24 март 2017 г.


Учени са създали компютърен модел на галактиката ни, в който разглеждат разпределението на космическия прах в нея. Видеото е създадено на база на анимирани снимки.

Космически прах се наричат частиците с размер под 10 микрона, пътуващи из космическото пространство. С изучаването ѝ се занимават експерти от различни научни области. Специалисти от американската Национална лаборатория Лоурънс също са част от хората, посветили проучванията си на космическия прах. Астрофизиците припомнят, че космическият прах е важна и неотменима част от Вселената; само на Земята всеки ден се отлагат до 60 тона от тези микрочастици.


Огромни струпвания от прах има из целия космос. Те запълват свободните пространства между небесните тела. Като са изчислили формата, размера, химическия състав, разположението и преместването на космическата прах, учените са създали компютърна симулация.

Резултатите от разработката им са публикувани я The Astrophysical Journal. С този модел астрофизите ще могат по-точно да разчитат данните, които получаваме с помощта на телескопите. Към момента всички данни от уредите ни за наблюдения съдържат в себе си известна доза "изкривяване", защото струпването на космически прах в дадени региони в космоса пречат на преминаването на синята част от  спектъра на светлината. Сега става възможно информацията да се коригира, отчитайки разположението на космическия прах.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...