29 март 2017 г.

Екип археолози е открил в Луксор, Египет, уникална алабастрова статуя на царица Тий (или Тейе). Впечатляващата находка е направена от европейско-египетски екип, който работи под егидата на Немския археологически институт.

Халид ел-Анани до новооткритата статуя
Статуята, за която първите предположения са, че е на царица Тий - бабата на Тутанкамон и съпруга на Аменхотеп III, е открита при погребален храм на Аменхотеп III в Ком Ел-Хитан на западния бряг в Луксор. Официалното съобщение за находката идва от Министерството на античното наследство на Египет. Министърът Халед ел-Анани, който лично посещава мястото на разкопките, за да огледа статуята, подчертава, че тя е "уникална и забележителна". Развълнуван от откритието той казва пред Ahram Online, че “до този момент не са откривани статуи от алабастър на царица Тий. Всички предишни нейни изображения в храма са изсечени от кварцит".

Тий е една от най-влиятелните жени в историята на Древен Египет, въпреки че името ѝ е избледняло през вековете след смъртта ѝ. Смята се, че живее около 1398 - 1338 г. пр.н.е. Историята на живота ѝ обаче си остава загадка, както и при повечето хора, живели през онова далечно време. Светът, в който живее, рухва с колапса на столицата Амарна, построена от сина ѝ - фараонът бунтар Ехнатон.

Царица Тий, съпруга на Аменхотеп III, майка на Ехнатон и баба на Тутанкамон
Според древните надписи, Тий е дъщеря на Юя и Туя, и е сестра на фараона Ай (или Ейе). Някои египтолози твърдят, че няма роднинска връзка между царица Тий и фараона Ай. Ай е вторият пророк на Амон и наследява голяма част от титлите, присъдени на Юя. По-късно Тий става съпруга на фараона Аменхотеп III и баба на Тутанкамон. Експертите смятат, че Тий е оказвала голямо влияние върху царствения си съпруг, и че е била единственият му съветник, на когото се доверявал безрезервно. Омъжена е за него във втората година от царуването му, когато и двамата са все още много млади и на практика изживяват дните си заедно. В исторически план Тий се смята за много мъдър съветник и играе важна роля в правораздаването, осъществявано от Аменхотеп III. Царицата е незаменим помощник и по времето на царуването на сина ѝ.

Фрагмент от статуетка, на която царица Тий вероятно е изобразена до съпруга си Аменхотеп III (липсващата част)
В продължение на много години Тий играе активна роля в политиката на Египет и особено във външнополитическите връзки на държавата. Тя е първата египетска царица, чието име се появява в официални документи и надписи. Когато след 39-годишно управление съпругът ѝ Аменхотеп III почива, Тий организира погребението му в Долината на царете, в гробницата, която днес е известна с каталожния си номер WV22.

Мумията на Тий, която днес е в Египетския музей
Предполага се, че царицата почива през 12-тата година от управлението на сина ѝ Ехнатон, т.е. през 1338 г. пр.н.е. Съществуват спекулации  в средите на египтолозите, че Тий умира вследствие на епидемично заболяване, но за това няма никакви конкретни исторически потвърждения.

Археолозите са много щастливи от факта, че новооткритата статуя на царицата се е съхранила в отлично състояние. Откриването ѝ става случайно, докато екипът се опитва да повдигне долната част на статуя на Аменхотеп III, заровена в пясъка.  До левия крак на монумента на фараона се показва алабастровата статуя на царица Тий.

Това е втората впечатляваща статуя, открита през последния месец. Наскоро в работническо предградие на Кайро беше намерена статуя, за която се предполага, че е на по-малко известният фараон Псамтик I.

Предстои находката да бъде щателно реставрирана, казват в заключение експертите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...