22 февруари 2017 г.


Важното откритие, за което беше съобщено на специална пресконференция на NASA, наистина се отнася до екзопланетите. Откритието, за което учените съобщиха тази вечер, може да има сериозно последици в бъдещото търсене на живот извън пределите на Слънчевата система.

Екип астрономи на NASA съобщи за това, че около ултра студеното червено джудже, означавано в каталозите като TRAPPIST-1, обикалят най-малко седем екзопланети. Звездата се намира на 40 светлинни години от Земята. При сегашното ниво на технологиите, полет до тази звезда би отнел 30-40 милиони години.


Всички седем планети в системата на TRAPPIST-1 са с размери близки до тези на нашата планета. Поне три от тези планети обикалят по орбити, намиращи се в т.нар. обитаема зона - област, в която са налице достатъчно светлина, топлина и други условия, позволяващи съществуването на вода в течна фаза.
Всъщност, тези три планети притежават всички качества, за да бъдат определени като потенциални кандидати, способни да поддържат извънземен живот, заявяват специалистите на NASA.


Откритието е направено с помощта на телескопа "Спицър". Екипът, извършил наблюденията обаче подчертава, че засега не може да се потвърди нито наличието на атмосфера на планетите около TRAPPIST-1, нито дали наистина съществува вода на някоя от тях. Това предстои да се уточни с последващи наблюдения чрез други телескопи.

Учените отговориха и на въпроси, зададени им чрез интернет. В отговор на един от тях, категорично беше заявено, че до момента няма регистрирани излъчени "изкуствени сигнали".
Откритието е наистина голяма крачка в посока изясняване на въпроса "Сами ли сме във Вселената". Според екипа, извършил разработката, въпросът вече не е дали, а кога, ще открием извънземен живот.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...