3 февруари 2017 г.


Мисията на сондата "Касини" се приближава към края си, но апаратът продължава да изпраща на Земята нови, невероятни по качеството си снимки.

Според съобщението на сайта на NASA, новите снимки, получени от "Касини" са "най-детайлните и заснети от най-близка дистанция кадри, на които се виждат външните части от главните пръстени на Сатурн". Сондата не веднъж е снимала пръстените на планетата по време на мисията си, но никога до този момент не се е приближавала на толкова малка дистанция от тях и не е правила по-детайлни кадри.


Снимките са заснети от разстояние 56 000 километра с резолюция от 550 метра на пиксел. На кадрите добре се различават т.нар. завихрения или проломи в пръстените, които са се формирали под въздействието на гравитационните взаимодействия от 62-та спътника на Сатурн. Виждат се и гравитационните аномалии, които наричат на астрономичен жаргон "спици".

Подробните снимки дават на специалистите абсолютно нови разбирания за пръстените на Сатурн. През следващите няколко месеца ще бъдат заснети още по-детайлни снимки, тъй като сондата ще се приближи още до планетата.


През месец април пък "Касини" ще приключи съществуването си. За тогава се предвижда сондата да навлезе направо в атмосферата на Сатурн.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...