6 януари 2017 г.


В Австралия често се случва змии да влязат в домовете на хора, превръщайки се не само в стресов фактор, но и в реална заплаха за живота на човек. В щата Куинсланд екип херпетолози е повикан за да се справи с подобна ситуация. Но освен това, специалистите са заснели и видео, показващо как са разрешили случая.

Наричат тази змия източна псевдоная, или източна кафява змия (Pseudonaja textilis). Смята се за една от най-отровните; при ухапване, ако човек не получи антидот, смъртта може да настъпи до 15 минути. Влечугото се храни основно с различни гризачи, жаби, птици и яйцата им. Освен това, могат да ядат и други видове змии, включително и представители на своя вид. Най-важното за "диетата" им условие е, жертвата да е по-малка от самата змия.


За изключение от това правило разказват херпетолози, които са повикани от собственичка на имот в района на Бризбейн. Жената открила в задния двор на къщата си две големи змии, едната от които поглъщала другата. Специалистите с учудване установили, че в ролята на жертва е австралийски питон, който по размери не отстъпва на "хищника".

Процесът на храносмилане при змиите е продължителен и не е желателно те да бъдат дразнени през този период, защото змията може да изплюе погълнатата плячка и да се впусне в ново ловуване. А това е опасно за екипа херпетолози, чиято задача е да отнесат отровната гостенка далеч от територията на частния дом.

В крайна сметка успяват да поставят източната псевдоная в тъмен чувал и да я пренесат в пустинна местност, далеч от чертите на града. Когато освобождават змията, питонът-плячка все още се е намирал в погълналата го змия, което означава, че херпетолозите са се справили правилно със задачата си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...