12 януари 2017 г.


Самец на японски макак прави няколко опита да се чифтоса със самка на петнист елен. Един от опитите му дори е успешен, пише ВВС.

Учените са успели да заснемат тази случка още през 2015 година, но широката публика научава за това необичайно поведение едва сега, когато резултатите от изследването им са публикувани в специализираното списание Primates. Кадрите са заснети на северния японски остров Якушима и показват как макакът в периода на брачния сезон опитва сношение с поне две самки на петнист елен.

Макаците живеят на едни и същи територии с петнистите елени. През зимните месеци не се отдалечават много от водоемите с термални води, които им предоставят защита в заснежените райони на Япония.

Учените са достигнали до извода, че макакът, заснет да опитва сношения с кошути, вероятно е с много нисък статут в стадото; категоризират го като бета-самец. "Кавалерът" даже е принуден да пази "любимата" си от набезите на няколко други макаци.

Той се опитва на два пъти да осъществи сексуален акт със самки на петнистия елен. Първата му "изгора" обаче много рязко отклонява ухажването му. Втората не се противи на акта и след еякулацията на макака сама облизва бутовете си.

Учените предполагат, че причина за подобно поведение от страна на макака е липсата на подходящи партньорки от собствения му вид. Не е изключено самецът просто да се е "учил" как да извърши акта или дори да не е разбирал, че си има работа с представителка на друг вид.

До момента това е едва вторият случай, в който е запечатан на видео опит за междувидово кръстосване. През 2014 година в средствата за масова информация беше разпространен материал, от който става ясно, че тюлени в Антарктика се опитват да правят секс с кралски пингвини.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...