6 януари 2017 г.


Аржентински учени са открили вкаменените останки на организъм, обитавал Земята преди около 545 милиона години. Според съобщение на агенция Telam, находката е направена близо до градчето Олавария в провинция Буенос Айрес.

Изкопаемите останки са открити в скални пластове, отнасящи се към едиакария, последният геоложки период на неопротозоя, предшестващ камбрия (преди 635-541 милиона години). "Открихме отпечатък от организъм с ясна структура. Не знаем обаче, дали е било животно или растение, защото за този период не съществуват определения за животни като такива. По правило се говори за растителни организми, но находката не може да се отнесе и към тях, затова го наричаме просто биот", казва геологът Мария Хулия Ароуй.

По думите ѝ, проведените до момента анализи потвърждават, че става дума за организъм, който е живял през докамбрийския период. Досега биоти от тази епоха са откривани и в Парагвай и Бразилия. Но аржентинските учени смятат, че откритите в Олавария изкопаеми са най-древните от този вид находки.

Ароуй отбелязва, че съвсем скоро учените ще се върнат на същото място, за да потърсят следи и от други древни организми.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...