2 декември 2017 г.


В най-отдалечените кътчета на Вселената астрономи са открили умопомрачителна по мащабите си структура - толкова е огромна, че за да я прекоси, на светлината са ѝ необходими 10 милиарда години.

Откритието представлява огромна загадка, защото един от основните принципи на съвременната космология постулира, че материята би следвало да се разпределя равномерно във всемира, ако се разглежда в достатъчно големи мащаби.

Новооткритата структура е повече от двойно по-голяма от рекордьора, известен на науката до момента - клъстер от 73 квазара, който е познат в средите на астрономите като Huge-LQG, или Large Quasar Group. Той се простира на дистанция от 4 милиарда светлинни години. Структурата е шест пъти по-голяма от т.нар. Sloan Great Wall, чийто диаметър е 1,4 милиарда светлинни години.
За една година светлината изминава приблизително 6 трилиона мили, пише Seeker.

Учените са отркили новата структура като са картографирали местата, откъдето са засечени ярки източници на гама-лъчения. Това са краткотрайни, но много високо-енергийни избухвания, за които се смята, че са резултат от избухването на свръхмасивни звезди.

Астрономът Джон Хакила ги определя като "чудесни маркери, сочещи, че някъде се е случило нещо огромно".

Тъй като големите звезди се формират в райони с достатъчно "материал", гама-лъченията могат да дадат на астрономите косвени данни за груба оценка на материята, която се съдържа в региона. "Разглеждаме всеки (взрив на гама-лъчения) като маркер върху карта, който отбелязва, къде се е случило нещо", обяснява Хакила.

След като набелязват потенциално интересни за изследване региони в небесната сфера, учените насочват специализираният в наблюденията на гама-лъчения телескоп на NASA Swift, както и няколко допълнителни подобни на него уреди, към участък от космоса, който се намира по посока на съзвездията Херкулес и Северна корона. В този регион, на дистанция от около 10 милиарда светлинни години, се натъкват на структура, която е с непропорционално високи стойности на регистрираните избухвания на гама-лъчения.

Според специалистите, след като екстраполират данните, структурата, от която са регистрирани взривните гама-лъчения, обхваща регион с диаметър от около 10 милиарда светлинни години.

“Това може би е най-огромното струпване от галактични клъстъри и материя", казва пред Discovery News Ищван Хорват от Националния университет в Будапеща, Унгария, който е съавтор в изследването.

Предстои да бъдат събрани допълнителни данни от наблюдения за гама-лъченията, за да се докаже съществуването на предполагаемата огромна структура. За момента Хорват казва, че "няма идея" как е възможно нещо толкова огромно да се е формирало и развило във Вселената.

Пълното изследване е публикувано в онлайн ресурса arXiv.org.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...