26 декември 2017 г.


Двамата майстори на струнни музикални инструменти, Антонио Страдивари и Андреа Гуарнери, са прославили имената си с уникалните цигулки, чийто звук дори съвременните технологии не са в състояние да постигнат. И двамата работят през втората половина на XVII век и са заслужили репутацията си на създатели на най-добрите струнни инструменти в света.

Неведнъж са правени опити да бъдат повторени успехите им. Използвана е същата дървесина, геометрия и специалните методи на изработка. Но опитите винаги са се проваляли.

Авторите на изследване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, предлагат нова причина, обясняваща уникалното звучене на цигулките на великите майстори. Според тайвански учени, всичко се свежда до начина на обработка на дървесината.

"Ако се сравни явор от времето на Страдивари със съвременния явор, отчетливо се вижда съществена разлика между двете дървесини", пише Хван-Чинг Тай, професор в Националния университет на Тайван. Заедно с колеги той анализира стружки от две цигулки и две виолончело на Страдивари, както и от една от цигулките на Гуарнери.

Учените установяват, че дървесината на легендарните инструменти е подлагана на обработка с химикали. Успели са да установят редица елементи, използвани в този процес: алуминий, калций и мед. Най-вероятно дървесината е напоявана с определен химически разтвор, за да я избавят от всякакви насекоми и за защита от гъбички и плесен. Не е изключено обработката да е извършвана още в процеса на подготовка на дървесината, а майсторите на струнни инструменти да се снабдявали с вече обработения материал. Днес до подобна обработка не се прибягва.

Още един процес е могъл да повлияе на звученето на инструментите - разположението на влакната на хемицелулозата, която поглъща влагата. Благодарение на това готовите инструменти са съдържали с една четвърт по-малко частици вода, отколкото съвременните инструменти. Учените са установили, че около една трета от този компонент в изделията на Страдивари и Гуарнери вече се е разложил.

Вече няколко века най-добрите изпълнители избират цигулки на Страдивари или Гуарнери, заради едновременно силният им, но и особено мелодичен и "чист" звук. Учените обаче предупреждават, че рано или късно акустичните характеристики на тези инструменти ще се изчерпят. Вероятно на цигулките, сътворени от Страдивари, им остава да звучат по същия начин не повече от стотина години.

По-рано друга теория предлагаше идеята, че особеният звук на цигулките на Страдивари се дължи на случайно допусната грешка при производството на инструментите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...